Ecrane „scrise” cu cerneala electronica

Ecrane „scrise” cu cerneala electronica

Ecrane „scrise” cu cerneala electronica

 

Evolutia in domeniul IT este atat de „furtunoasa” incat aproape in fiecare zi apare ceva nou, nemai vazut si nemai auzit decat, in cel mai rau caz, in cartile sau filmele SF. Una din descoperirile care au sau ar putea avea implicatii deosebite in aparitia unor „gadgeturi” impresionante este „cerneala electronica” sau e-INK. Primii pasi au fost deja facuti si sunt extraordinari! Cum altfel puteti defini o „tableta” pe care poti sa o utilizezi pentru a citi carti sau documente, poti scrie cu mana libera, evident ca un stilus va fi unealta de scriere, sau poti nota observatii pe marginea textelor sau chiar poti sa le modifici, si, mare atentie, o incarci o data pe luna! Sau un telefon de ultima generatie, smart, cu ecran, de asemenea, de ultima generatie –AMOLED Full HD – iar pe partea cealalta un ecran alb / negru pe care poti citi informatiile chiar si in lumina puternica a soarelui de vara! Din nefericire acest telefon s-a epuizat la eMAG dar mai puteti gasi resigilate la eMag, la 1.872,57 lei, doua bucati. Telefonul se numeste YotaPhone 2 si are inca o caracteristica de top: are incarcare wireless! Caracteristicile celelalte nu sunt nici ele dintre cele pe care nu ti le-ai dori: filmare full HD (1920 x 1080), camera de 8MP cu autofocus si blitz, 2 GB de RAM si display AMOLED Full HD protejat (ca si ecranul din spate, de altfel) cu Corning Gorilla Glass. Cum credeti ca s-au realizat aceste „minuni”? Va spun eu: cu tehnologia e-INK, popular spus, „cerneala electronica” sau „cerneala digitala”.

 

Ecrane „scrise” cu cerneala electronica - principiul
Ecrane „scrise” cu cerneala electronica – principiul

Caracteristica principala a acestei tehnologii este consumul aproape neglijabil de energie electrica, dupa cum spuneam mai sus, se incarca device-ul dupa 4-6 saptamani! Cum se poate asa ceva? Se poate pentru ca nu consuma energie decat in momentul in care isi schimba starea, dupa aceea ramanand in aceasta stare o perioada indelungata de timp, timp in care NU consuma energie.

Metoda de realizare a cernelii electronice este electroforeza, o metoda de analiza si separare bazata pe migrarea particulelor solide dispersate intr-un lichid, sub actiunea unui camp electric (Wikipedia). Display-ul este alcatuit din milioane sfere micute care contin particule incarcate pozitiv de culoare alba si particule incarcate negativ, de culoare neagra, care, in clipa cand se aplica o tensiune de comanda, migreaza spre suprafata ecranului, unde sunt vazute de cel care priveste (vezi foto).

 

Avantajele acestei tehnologii nu rezida numai in consumul redus de energie ci si in faptul ca se poate aplica pe orice suprafata – pe material plastic flexibil, pe sticla, pe hartie dar si pe un film transparent pe care se poate imprima, initial, un circuit de comanda.

 

In prezent s-a realizat si un prototip color dar mai sunt inca dificultati in a realiza ecrane cu e-INK color comerciale. Pe piata, in afara de telefonul smart descris mai sus, se gaseste o mare varietate de e-book readere, cel mai cunoscut fiind cel de la Amazon – Kindle – dar si carti electronice.

 

 

Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol