Sfaturi utile pentru depanare laptop
Sfaturi utile pentru depanare laptop
Cand ai ceva de lucru urgent pe laptop, e clar ca trebuie sa se intample ceva deosebit, si deobicei se intampla ca nu mai vrea sa porneasca. Majoritatea dintre utilizatori intra in panica, mai ales daca nu prea stau bine cu banii sau este duminica si toate service-urile sunt inchise. Este o comportare complet gresita, majoritatea cauzelor fiind cele ce se datoreaza neglijentei, neatentiei sau unor cauze – nu intotdeauna foarte grave – externe. Sa vedem, ce ar trebui sa faca un utilizator lucid si competent.
In primul rand, trebuie verificata sursa de energie. Deci trebuie verificat daca bateria este incarcata – se introduce alimentatorul in priza, se lasa o perioada de timp sa se incarce si apoi se incearca o pornire. Daca bateria este incarcata sau laptopul este in priza si tot nu porneste, inseamna ca defectul este in alta parte. Bineinteles, legat de aceasta faza, se subintelege ca s-a verificat daca stecherele sunt bune si sunt introduse corect in priza, daca prelungitoarele sunt in regula, in caz ca au intreruptoare, daca sunt pe pozitia ON sau chiar daca exista tensiune la priza (se verifica introducand un alt consumator, cum ar fi o veioza). Este posibil ca circuitul de alimentare sa fie defect, dar asta se poate verifica doar la service. Daca, dupa toate aceste verificari, nici un LED nu se aprinde si dispozitivul pare mort de-a binelea, trecem la urmatoarea verificare, a urmatorului defect frecvent, hard disk-ul.
Acesta lucreaza la turatii mari, deci este supus uzurii fizice, este sensibil la vibratii si socuri si se poate defecta oricand, fara sa anunte in prealabil! Intrucat pe acesta se afla si sitemul de operare, daca hard disk-ul este defect, evident ca nu mai porneste laptopul. Daca LED-ul (de obicei de culoare rosie) care indica functionarea hardului nu palpiie, adica daca este aprins continuu sau este stins de tot, atunci este clar ca hard disk-ul este motivul. In general acest defect se poate manifesta si prin aparitia „ecranului albastru” si atunci este necesar sa rulati un program gen „scandisk”. Defectul este deosebit de grav pentru ca, in afara de faptul ca nu mai functioneaza hard disk-ul, se pierd si toate datele – personale sau de serviciu – de pe el, recuperarea lor, de obicei partiala, este posibila, intr-o oarecare masura, dar costa destul de mult.
Tot ecranul albastru poate indica o defectiune aparuta la nivelul memoriilor RAM, pe langa lipsa imaginii pe display, beep-uri la pornire sau blocarea laptopului in timpul functionarii. Se pot scoate – poate sa fi oxidat contactele – se curata si se reintroduc inapoi; daca aveti noroc, va functiona normal in continuare.
Daca toate sunt OK – LED-uri aprinse, ventilator pornit etc. – si totusi nu se initializeaza pornirea, cel mai probail este placa de baza cauza. Aceasta trebuie verificata fara componente conectate in afara procesorului, dar aceasta testare nu este la indemana utilizatorului asa incat va asteptam la lnoi la Service.
Daca aveti probleme tehnica de calcul, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 ori aduceti „bolnavul” la unul din sediile PC Laptop din Crangasi – str. Vintila Mihailescu Nr.7, sector 6 sau Dristor – Mihai Bravu – str. Racari nr.14 Bloc.44 Sc.1 ap.3 interfon 03 si il vom insanatosi in cel mai scurt timp!
Sanatate si spor in toate!