Care sunt protectiile optionale ale surselor
Care sunt protectiile optionale ale surselor
Care sunt protectiile optionale ale surselor? – este o intrebare legitima a calor care nu se multumesc doar cu cele obligatorii („Daca sunt doua obligatorii, inseamna ca de atat este nevoie, restul sunt „fite”!) ci vor sa stie si sa aiba ce e mai bun, mai complet si mai sigur pentru computerul lor. E drept ca acestia sunt din categoria celor care chiar lucreaza cu calculatorul, au nevoie de el continuu, nu in salturi, sau chiar isi castiga painea cu el si, in acelasi timp au si bugetul necesar pentru a cumpara doar elemente de foarte buna calitate.
Care sunt protectiile optionale ale surselor o poate spune oricine lucreaza in domeniul repararii sau configurarii computerelor – am spus „poate”, nu si ca o sa o spuna, pentru ca interesul lui este sa-si vanda „marfa”, si n-o sa va spuna despre vreo sursa ca nu este buna – dar, daca doriti detalii sau aveti intrebari, „sunati un prieten”, la 0763 644 629 sau 0765 941 097 sau veniti la Service si veti fi consiliat prompt si cu profesionalism. Cateva informatii o sa capatati si daca veti citi randurile de mai jos, unde vom vorbi despre cele mai uzuale protectii optionale.
In primul rand este Power Good, care da un semnal power ok dca totul este in regula si gata de functionare si se poate porni sursa. Acest semnal este utilizat si de Protectia la subtensiune, in sensul ca daca nu este primit semnalul ok, deci tensiunea la iesire nu este corespunzatoare, este mai mica, nu permite pornirea sursei. Acelas circuit folosit la aceasta protectie este utilizat si la Protectia la supratensiune, aceasta protectie fiind obligatorie, am discutat despre ea in articolul precedent.
Protectia la scurtcircuit este prima care s-a folosit la surse pentru ca se face cat se poate de simplu, cu ajutorul a doi tranzistori, acestia fiind mult mai rapizi decat o siguranta obisnuita.
Protectia la supratemperatura opreste sursa daca temperatura din carcasa sursei depaseste valoarea prestabilita. Pentru a sesiza depasirea temperaturii, se folosesc unul sau doi senzori NTC, al doilea fiind pentru comanda ventilatorului.
Protectia prin limitarea curentului la pornire (inrush current) a aparut datorita faptului ca, la pornire, sursa absoarbe un curent foarte mare (aproximativ 20 A – 60 A) si este necesar a fi limitat cu ajutorul termistoarelor cu coeficient negativ (NTC). Aceasta protectie este deosebit de importanta datorita faptului ca bobinele si condensatorii din circuitele de intrare ale sursei au o impedanta foarte mica, deci se pot „arde” foarte usor. Protectia aceasta are si un dezavantaj si anume acela ca, dupa o declansare, termistorul are nevoie sa fie lasat sa se raceasca, prin urmare repornirea sursei este posibila dupa 1 – 2 minute.
Operare fara sarcina (NLO – No Load Operation). Aceasta nu este o protectie propriu-zisa ci o cerinta: de a putea lucra normal si in lipsa consumatorului, in standby ea trebuind sa consume cat mai putin.
Protectia la depasirea puterii, sau la suprasarcina inchide sursa daca se cere de la sursa o putere peste nivelul fixat si se obtine printr-un controler Pulse Width Modulation (PWM) care supravegheaza curentul livrat si daca acesta este peste valoarea prestabilita, inchide sursa.
Protectia crowbar scurtcircuiteaza iesirea daca tensiunea la iesire creste peste limita si exista posibilitatea deteriorarii echipamentului alimentat, utilizand un tiristorsi o siguranta ultrarapida conectate in serie. Se mai numeste Silicon Controlled Rectifier (SCR) si are si ea un dezavantaj si anume ca nu revine automat, dupa ce dispare supratensiunea, la o functionarea normala.
Protectia clamp protejeaza circuitele care functioneaza la tensiuni mici. Aceasta asigura pentru un timp deosebit de scurt, dar repetitiv, un curent mare, limitand astfel tensiunea la un nivel care sa nu distruga circuitele de joasa tensiune.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!