Alimentarea dispozitivelor portabile
Alimentarea dispozitivelor portabile
Alimentarea dispozitivelor portabile, fie ele laptopuri, smartphon-uri sau tablete, este cat se poate de importanta intrucat de aceasta depinde insasi functia de baza: independenta de o sursa de alimentare fixa. Iar solutia de alimentare a cestor dispozitive se bazeaza pe acelasi principiu, de multi ani, si anume bateriile de acumulatori Li-Ion (Lithiu-Ion) sau Li-Po (Lithiu-Polymer). Trebuie mentionat, de la inceput, ca aceste baterii de acumulatori au o durata relativ fixa in care pot functiona corespunzator („durata de viata”) si ca acesta incepe sa se micsoreze constant (un fel de „imbatranire”) din momentul in care au iesit de pe linia de fabricatie! Deci, chiar daca nu sunt utilizate, aceste baterii, dupa o perioada, in general de 2-3 ani, deja nu mai pot fi utilizate la alimentarea aparaturii. Utilizatorul nu poate interveni in nici un fel pentru prelungirea „duratei de viata” ci numai asupra prelungirii „duratei de functionare”, in sensul de a utiliza bateriile intr-un mod corespunzator care sa nu micsoreze durata de viata. Desi exista evolutie si in domeniul alimentarii cu energie a portabilelor, evolutia dispozitivelor de calcul si comunicare a fost cu mult mai rapida (procesoare, placi video, display-uri), asa incat, in loc sa cresca, durata de utilizare intre doua re-incarcari, in loc sa creasca, se micsoreaza din ce in ce mai mult. Astfel a aparut necesitatea de a gasi – in afara de solutii software, care sunt bune dar nu suficiente – modalitati de a utiliza dispozitivele in asa fel incat sa nu le micsoram timpul de serviciu, in acest fel exploatandu-le la maximum. Directiile sunt relativ usor de aflat: daca stim ce anume le dauneaza si evitam aceste situatii, se cheama ca le protejam si le prelungim functionarea.
Daca pentru dispozitivele mici, cum sunt telefoanele, se poate utiliza un singur acumulator, de capacitate corespunzatoare, in cazul laptopurilor situatia se schimba intrucat necesitatile sunt cu mult mai mari, display-ul foarte mare, hard disk-ul, eventual unitatea optica, fiind mari consumatoare de energie. Rezolvarea, in acest caz, a fost „gruparea” mai multor acumulatori intr-o baterie de acumulatori. Cu cat sunt mai multe elemente (acumulatori) in baterie, cu atat capacitatea acesteia este mai mare dar, normal, cresc atat dimensiunile cat si pretul.
Insa viitorul suna bine, in conditiile in care Universitatea Northwestern a realizat marirea de aproximativ 10 ori a capacitatii de stocare a bateriei prin marirea numarului de ioni si a vitezei lor, iar Lawrence Berkeley National Laboratory din California a construit un anod din polimer care poate inmagazina de 8 ori mai multa energie.
Daca aveti probleme de alimentare, mergeti cu laptopul intr-un Service bun, ca al nostru, unde beneficiati de diagnosticare gratuita si nu pierdeti timp si bani cu improvizatiile! In plus, la noi obtineti si garantie pentru lucrarile executate. E simplu: sunati la 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor) pentru a rezolva problema rapid, ieftin si cu garantie!
Intotdeauna, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim numai de bine!