Constituirea unei parole foarte bune

Constituirea unei parole foarte bune

Constituirea unei parole foarte bune

 

Constituirea unei parole foarte bune
Constituirea unei parole foarte bune

Constituirea unei parole foarte bune poate sa para o munca foarte dificila – evident ca sunt si „generatoare de parole”, care amesteca aleatoriu litere si cifre, dar cine poate tine minte 20 de parole de acest fel? – insa sunt si metode chiar „distractive” de a o face, parola creeata indeplinind toate cerintele unei parole „traznet” si, in plus, fiind foarte usor de memorat, astfel ca folosirea a 20 – 30 de parole devine un lucru nespus de usor.

Deci, cam care sunt cerintele pentru constituirea unei bune parole? In primul rand, sa contina atat litere mari cat si litere mici, cifre si simboluri speciale, apoi sa fie suficient de lunga (minimum 10 caractere) pentru a fi greu de „spart”, sa nu contina data personale si sa nu mai fi fost folosita pe un alt cont.

Sa vedem acum ce putem face pentru a ne distra cu constituirea unei parole foarte bune.

Constituirea unei parole foarte bune - cele mai utilizate parole
Constituirea unei parole foarte bune – cele mai utilizate parole

In primul rand cautam o propozitie pe care sa ne fie imposibil sa o uitam, de preferat din cel putin 8 cuvinte si, daca se poate, si cu o litera mai rara (pe care o putem crea, daca nu exista), cum ar fi „Cea mai frumoasa femeie din lume este Kamelia mea!”. OK, toata lumea va fi multumita, NU se poate uita asa ceva… Acum luam prima litera din fiecare cuvant si, evident, semnul special „!” si vom obtine CmffdleKm! Remarcati ca literele mari sunt cea de la inceput si cea provenita din nume. Avem, prin urmare, litera mare, mica si semn special (se pot pune si mai multe, dupa dorinta, numai ca trebuie tinute minte). Mai trebuie sa adaugam cifra/e. Aici sunt mai multe variante: ori punem doua, cum sunt ziua nasterii Kameliei, ultimele doua din anul nasterii, ziua cand v-ati cunoscut, varsta etc., sau chiar patru, intercalate la fiecare doua caractere. Daca anul nasterii este 1998, vom avea acum forma Cm1ff9dl9eK8m! Are deja 14 caractere si tinde sa fie o parola excelenta si chiar este! Chiar cei mai intimi prieteni nu au cum sa o „ghiceasca” iar programele de spart parole ar trebui sa munceasca multi anisori pana sa gaseasca aceasta combinatie (are deja 14 caractere, iar pentru 10 caractere „lucreaza” un an!).

Acesta este parola de baza, pe care o vom folosi pe toate site-urile unde este nevoie, bineinteles particularizand-o pentru a fi unica. Sa vedem cum.

Daca o folosim pe Facebook – prescurtat FB – va deveni FCm1ff9dl9eK8m!B, adica o vom incadra intre F si B. Pentru contul de email de la Google – Gmail – va fi GCm1ff9dl9eK8m!l, adica o vom incadra intre G si l, si tot asa pe fiecare site unde este nevoie de autentificare cu parola.

In final, constituirea unei parole foarte bune e un fleac, nu-i asa?

Si nu uitati: fiti parolisti (adica folositi parole), daca vreti sa va mearga bine!

 

Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

Liniste si pace!

Distribuie acest articol