Cum sa intretii un harddisk

Cum sa intretii un harddisk

Cum sa intretii un harddisk

 

Cum sa intretii un harddisk nu este foarte greu, trebuie mai intai sa vrei, apoi sa iti poti face timp pentru aceasta operatiune si, in cele din urma, sa posezi si instrumentele necesare acestei operatii. Toata lumea considera ca nu trebuie sa faci nimic, hardul este „de neatins”, este „capsulat” si nu ai ce sa-i faci! Gresit, gresit, gresit! Toate componentele unui computer si nu numai, trebuie sa fie avute in vedere pentru a fi executate asupra lor operatii care au menirea de a le usura munca si a le prelungi viata! Cu atat mai mult hardul, care este o componenta de o importanta extraordinara, intrucat el gazduieste si sistemul de operare, dar si stocheaza toate datele importante pentru noi – unele chiar unice si irecuperabile. Si sa nu uitam ca acesta are piese in miscare si ca utilizarea lui continua ii micsoreaza foarte mult speranta de viata.

Deci, daca vrei sa stii cum sa intretii un hard disk atunci va trebui sa consulti niste materiale si vei vedea ca nu este foarte greu, evident ca vom trece peste operatiunile obisnuite cum ar fi desprafuirea, care are o influenta deosebit deproasta asupra componentelor sistemului, intrucat favorizeaza incalzirea prin blocarea cailor de acces ale aerului catre componentele care degaja caldura – placa video, harddisk, memorii.

Unele posibilitati de intretinere sunt oferite chiar de sistemul de operare si de acestea ne vom ocupa mai intai.

Cum sa intretii un harddisk - Accesul la Disk Cleanup
Cum sa intretii un harddisk – Accesul la Disk Cleanup

Primul „program” se numeste „Disk Cleanup” si se acceseaza prin calea: click dreapta pe harddisk-ul dorit din „My Computer” – Properties – tab-ul „General” (implicit) – Disk Cleanup. Dupa trecerea catorva secunde, in care se vor „lua in evidenta” fisierele ce ar putea fi sterse, se va deschide o fereastra (vezi foto) in care va trebui sa alegeti fisierele care vor fi sterse. Trebuie sa bifati macar Recycle Bin, Temporary Filessi Temporary Internet files, si, de ce nu, Compress old files.

Cum sa intretii un harddisk - Lansarea Disk Cleanup
Cum sa intretii un harddisk – Lansarea Disk Cleanup

Pentru cei care folosesc sistemul de operare Windows 7, calea de acces este putin altfel si anume: se deschide Control Panel – All Control Panel Items, se alege „Performance Information and Tools” (vezi foto). Din fereastra aparuta se alege, din stanga, „Open disk clenup” (vezi foto).

Cum sa intretii un harddisk - Optiunile pentru stergerea fisierelor cu Disk Cleanup
Cum sa intretii un harddisk – Optiunile pentru stergerea fisierelor cu Disk Cleanup

 

Dupa putin timp, in care se „strang” fisierele care vor fi sterse pentru „optimizarea” sistemului, se deschide „Disk Cleanup for Win 7” unde, se vor bifa toate fisierele care trebuie sterse (vezi foto): Offline Webpages, Downloaded Program Files, Recycle Bin, System error memory dump files, Temporary Internet Files, Game News Files, Game Statistics Files, Temporary Files, Thumbnails, sau Per User queued Windows Error Reporting. Mai exista si posibilitatea, in tab-ul vecin – More Options – de a obtine mai mult spatiu pe hard prin dezinstalarea programelor neutilizate de mult timp sau prin stergerea unora dintre punctele de restaurare create cu System Restore.

In viitorul articol, vom continua „excursia” prin celelalte variante de intretinere a hard disk-ului: Programe uzuale pentru intretinut a harddiskul.

Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

Liniste si pace!

 

 

Distribuie acest articol