O parola pentru contul tau
O parola pentru contul tau
O parola pentru contul tau nu vrea sa insemne, Doamne – fereste, ca tu ai avea un singur cont! Nu, desigur ca ai cel putin zece, se aduna, azi iti faci cont pe un site, maine pe altul, inscrierea e „free”, de ce sa n-o faci daca nu te costa nimic, aaa, iti trebuie si o parola, nu-i nimic, o pui tot pe aia de ieri, merge, abia nu o uiti usor… si uite-asa ajungi sa ai zece conturi cu aceeasi parola! Evident ca stii regula, ca nu trebuie sa ai nici macar doua conturi cu aceeasi parola, dar cine poate tine minte atatea parole?
De fapt, ce este aceea o parola? Parola (in limba engleza se numeste „password”, adica, in traducere „cuvant de trecere”) este un cuvant sau un sir de caractere folosit pentru autentificare, pentru verificarea identitatii sau pentru aprobarea accesului intr-o zona unde nu are acces toata lumea.
In mod obisnuit, utilizatorii pun aceleasi parole pe mai toate conturile, ceea ce este o foarte mare greseala! E posibil sa ai aceeasi parola pe cateva conturi unde intri doar ca sa preiei cateva informatii, sau pe jocuri online, dar in nici un caz pe conturile de e-mail, pe internet banking sau cele de cumparaturi online.
Majoritatea, pentru a o memora mai usor, compun parola din date de nastere, numele iubitei sau a mamei ori numele pudelului de acasa! Din nou, gresit! Este posibil ca nu toti din anturajul tau sa fie la fel de cinstiti si de prieteni cum ii crezi tu! Cand interesele lor o cer, prietenia aceea trece pe locul secund, primand parghiile care sa le serveasca lor interesele cat mai bine. Si atunci, cunoscandu-te bine, este foarte simplu sa depisteze destul de rapid parola ta de pe email sau din alte locuri.
Urmatoarea idee este aceea de a folosi un cuvant diferit de cele comune, legate direct de persoana lui. Nici aste nu este o idee foarte buna, mai ales daca o folositi pentru internet banking sau pentru cumparaturi online, pentru ca exista softuri care verifica toate cuvintele din dictionar si, evident, o depisteaza suficient de repede.
Nici ideea ca ai o parola „foarte tare” daca este o combinatie de litere si cifre nu este foarte buna! Sunt programe care verifica destul de repede toate combinatiile dintre literele alfabetului si zece cifre luate cate „n” (in care „n” este numarul de caractere al parolei); reiese ca aceasta poate fi o parola tare daca este suficient de mare ca numar de caractere. Pentru a va face o idee, o parola de 14 litere si cifre poate fi „sparta” intr-o perioada de un an!
Daca socotiti ca este interesant sa vedeti cum se „construieste” o parola foarte buna, cititi si urmatorul articol: Constituirea unei parole foarte bune.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!