Programe uzuale pentru intretinut a harddisku

Programe uzuale pentru intretinut a harddisku

Programe uzuale pentru intretinut a harddiskul

 

Programe uzuale pentru intretinut harddiskul sunt destul de multe, poti sa gasesti pe internet destule, evident ca nu toate la fel de bune, dar oricum mai bune decat nimic! In articolul precedent am discutat despre Disk Cleanup, astazi vom vorbi despre altul, tot din categoria celor puse la dispozitie de sistemul de operare – Error Checking, care, spre deosebire de celalalt, isi face treaba in mult mai mult timp: 30 – 40 minute!

Programe uzuale pentru intretinut a harddiskul - Error checking
Programe uzuale pentru intretinut a harddiskul – Error checking

Cum se foloseste? Foarte simplu, daca urmezi calea: Click dreapta pe hardul / partitia de verificat – Click „Properties” – click pe tab „Tools” – Click apoi pe „Check now”, si in fereastra urmatoare bifati „Automatically fix file system errors” apoi… „Start”! Daca aveti cunostinta de ceva sectoare stricate (bad-uri), este nevoie sa bifati si „Scan for and attempt recovery of bad sectors”. Verificarea are scopul de a depista erori ale hardului care incetineste sau, in anumite situatii, pot chiar face imposibila folosirea lui. In acelasi timp, bifarea optiunii a doua are scopul de a recupera informatii, daca exista pe harddisk unele sectoare stricate. Este cunoscut si sub denumirea de CheckDisk.

Din aceeasi fereastra – „Properties” – si tab-ul „Tools”, sub „Check now” se afla si o alta posibilitate de a rula un program de intretinere pentre harddisk: Defragmentarea. Programul de defragmentare din Windows poate fi rulat si pe aceasta cale: Control Panel – All Control Panel Items – Administrativ Tools, unde este „Defragment and Optimize Drives”. Se va deschide o fereastra in care selectati „Analyze” pentru a vedea cat de defragmentat este hardul si daca este oportuna o defragmentare. Daca analiza arata o fragmentare ridicata, se apasa pe „Optimize”. Mai exista si posibilitatea – in situatia in care se utilizeaza intens hardul – sa se „programeze” aceasta operatie pentru a se face periodic (in mod obisnuit, saptamanal – weekly), si, mai mult, sa se si atentioneze utilizatorul daca trei programari consecutive nu s-au realizeat, din motive diverse.

Operatia de defragmentare se poate face si prin intermediul altor programe, de sine statatoare, dintre care mentionam Smart Defrag, Defraggler, Power Defragmenter, O&O, sau Austrogics Disc Defragmenter. Unele dintre ele vom incerca sa le discutam in articolele viitoare.

Deci, ne „auzim” la Alte programe pentru defragmentare.

Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

Liniste si pace!

Distribuie acest articol