Ce este memoria virtuala si ce face ea

Ce este memoria virtuala si ce face ea

Ce este memoria virtuala si ce face ea?

 

Ce este memoria virtuala? Memoria virtuala este denumita, uneori, „nemorie falsa”, pentru ca, intr-adevar, nu este o memorie veritabila ci este un fisier „scris” pe hard disk. Mai este denumita si „memoria paginata”, are marimea de aproximativ 3 GB si este accesata de catre procesor in momentul in care memoria RAM este utilizata complet, cu scopul bine definit de a evita blocarea computerului, nu pentru a se lucra in continuare, pentru ca, fiind o parte din hard disk, este foarte lenta si incetineste extrem de mult functionarea laptopului sau calculatorului.

Ce este memoria virtuala si ce face ea
Ce este memoria virtuala si ce face ea

Marimea memoriei virtuale se poate stabili (seta) foarte usor urmarind calea Control Panel – System – Advenced – Settings – Advenced – Change; valoarea prestabilita este de 3 GB si puteti sa o mariti sau micsorati dupa dorinta.

Inainte de a face acest lucru, este indica sa aruncati o privire la acest articol pentru a afla mecanismul de functionare al acestei „page files”.

In momentul cand dorim sa deschidem o aplicatie si memoria RAM este ocupata in totalitate, sistemul de operare, care „stie” care sunt fisierele necesare si care sunt „in asteptare”, le ia pe acestea din urma si le muta pe hard disc, in zona rezervata memoriei virtuale, iar in locul ramas liber, incarca fisierele necesare functionarii aplicatiei nou-deschise. In cazul in care este necesara deschiderea altei aplicatii, se repeta procedeul, adica se iau fisierele in asteptare si se muta in memoria virtuala. Daca se doreste revenirea la un program deschis anterior (ale carui fisiere sunt mutate in memoria virtuala), se pregateste un spatiu in RAM prin mutarea altor fisiere neutilizate momentan si se muta fisierele aplicatiei inapoi in RAM. Toate aceste actiuni sunt destul de lente, pentru ca se „scrie” pe hard disk, si se manifesta printr-o viteza scazuta de procesare a computerului si prin palpairea in mod continuu al indicatorului de functionare a hard disk-ului (LED rosu).

In sistemul de operare Linux, penru aceasta memorie virtuala din Windows este prevazuta o partitie speciala denumita „Partitie swap”.

Daca doriti consiliere pentru configurarea unui laptop sau orice alte sfaturi, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor lamuri absolut toate nedumeririle, competent si profesionist.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

Numai bine!

 

Distribuie acest articol