Alegerea placii grafice a laptopului
Alegerea placii grafice a laptopului
Urmatorul criteriu important – pentru unii utilizatori, chiar cel mai important, si aici ma refere la gameri –de care trebuie sa tinem seama este placa video. Alegerea acesteia depinde, ca si in cazul celorlalte componente, de modul in care vom utiliza sistemul de calcul. Pentru aclculatoarele sau laptopurile de uz obisnut, pe care il utilizam doar pentru lucrari de genul celor efectuate cu suita Microsoft Office si navigare pe Net, placa video poate fi chiar inglobata in placa de baza, memoria ei fiind sher-uita din memoria RAM. Pentru computerele celelalte, insa, este absolut necesara o placa video dedicata, cu memorie proprie, combinata cu un monitor performant, care sa poata reda ceea ce ofera aceasta la iesire.
Pentru calculatoarele sau laptopurile medii, un raport performanta / pret cat mai mare se poate obtine printr-un echilibru bun intre cele doua elemente foarte scumpe din componenta acestuia: procesor si placa grafica. Pentru echipamentele care sunt utilizate pentru lucrari care necesita putere mare de calcul, se va alege un procesor puternic si o placa grafica mai modesta, aceasta netrebuind sa afiseze imagini complexe sau imagini in miscare. Dimpotriva, daca este un laptop pe care se vor executa lucrari de editare video, unde deste importanta afisarea cursiva si o gama diverificata de culori si nuante, se va alege un procesor mai modest si o placa video performanta, cu rada de refresh mica si rezolutie superioara.
Alegerea placii grafice a laptopului pentru laptopurile sau computerele care se utilizeaza pentru proiectare la nivel inalt sau pentru… jocuri (!), vor fi necesare ambele componente de nivel ridicat (de fapt, toate trei, daca avem in vedere si monitorul), adica si un procesor performant dar si o placa grafica foarte performanta, in acest caz si alte componente trebuind sa fie de foarte buna calitate si performante superioare (sursa de alimentare, ventilatoare, hard disk-uri performante sau SSD). Evident ca si memoria placii video trebuie sa fie corespunzatoare, in sensul marimii – 8 sau 16 GB – si a frecventei de tact – minimum 833 MHz.
Despre brand, este usor de ales, sunt doar doua care s-au impus pe piata, Nvidia si AMD.
La laptopurile de top, atentie si la bateria de acumulatori, placile video super-performante consuma foarte mult, in plus au si 1-3 ventilatoare proprii, care limiteaza mult autonomia acestuia. Pentru o utilizare mai indelungata, cu laptopul cuplat la reteaua electrica, poate constitui o optiune utilizarea unui cooler extern, pentru o racire suplimentara.
In articolul urmator, vom continua sa discutam despre alegerea placii grafice a laptopului si vom avea in vedere memoria RAM si solutiile de stocare si de gazduire a sistemului de operare: Alegerea harddiscului laptopului.
Daca doriti consiliere pentru configurarea unui laptop sau orice alte sfaturi, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor lamuri absolut toate nedumeririle, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Numai bine!