Baterii realizate din vopsea

Baterii realizate din vopsea

Baterii realizate din vopsea

Alimentarea echipamentelor cu energie electrica este in continuare o problema importanta, atat in domeniul aparaturii „statice” cat si a celui ce cuprinde aparate portabile. Bateriile de mare putere sunt in continuare de dimensiuni foarte mari, iar cele mici au capacitate prea mica pentru a acoperi necesitatile, din ce in ce mai mari, ale gadget-urilor din ce in ce mai performante si, in acelasi timp, mai „flamande” de energie!

Baterii realizate din vopsea
Baterii realizate din vopsea

O parte din cercetatori, cum sunt cei de la Universitatea Rice din Huston, s-au orientat spre solutii mai putin „conformiste” dar nu mai putin interesante si cu atat mai putin ineficiente: baterii realizate din vopsea! Pare o gluma dar faptul este perfect adevarat, acestia reusind sa realizeze baterii prin vopsirea unor suprafete, foarte variate, de altfel, de la folii de hotel inoxidabil la sticla placi ceramice sau din plastic. Profesorul Neelam Singh afirma ca „Putem transforma aproape orice obiect intr-o baterie” si ca „spray-ul high-tech este deja un proces industrial, asa ca nu ar fi greu de lansat in industria electronicelor”.

Prototipul acestei baterii realizate din vopsea este materializat prin 9 placi ceramice vopsite si genereaza energie electrica suficienta pentru alimentarea a 40 de LED-uri. Intrucat vopseaua nu a avut efecte nocive asupra suportului, aceasta tehnologie se poate utiliza la vopsirea materialelor pentru constructii, ceea ce ar permite transformarea casei intr-o baterie!

Puteti vedea un clip care arata cum se construieste o astfel de baterie pe YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=qJDI5cAdhys. Dupa cum se observa, „instrumentul de baza” pentru realizarea bateriei este pistolul de vopsit! Bateria este formata din cinci straturi: un anod, un catod, doua colectoare de curent si unstrat separator, amplasat in mijloc si a generat un curent electric continuu de 2,4 V. Problema pe care au trebuit sa o rezolve inventatorii a fost realizarea compozitiei pentru cele cinci straturi. Acest tip de baterii se prevede a fi utilizate la alimentarea cu energie a aparatelor cu consum redus sau care nu sunt amplasate in apropierea unor surse comune sau pentru alimentarea aparatelor electrocasnice din locatii izolate, la munte sau in desert. Locuintele izolate ar putea beneficia de acest tip de alimentare cu energie electrica prin acoperirea suprafetelor mari disponibile cu aceasta vopsea uimitoare!

Cercetarile in domeniul bateriilor, a surselor de energie portabile si ieftine, in general, avanseaza cu pasi mici dar siguri, miza fiind foarte mare: aparatura electrica ar cunoaste un mai puternic avant si ar depinde mai putin de majorarea pretului la benzina sau motorina!

 

Daca aveti vreo problema cu partea de alimentare a laptopului, nu intarziati sa sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si impreuna vom gasi solutia potrivita pentru rezolvarea problemei dumneavoastra

 

Numai bine!

Distribuie acest articol