Hard disk-uri externe
Hard disk-uri externe
Hard disk-uri externe sunt dispozitivele de stocare care se conecteaza la un sistem de calcul prin intermediul unui port USB au capacitati supermari, ajungand si la 8 TB in mod obisnuit, insa s-au produs si hard disk-uri care au pana la 20 TB! (pretul este, deasemenea, suficient de mare, spre 8.000 lei!). Daca la rack-uri si docking station-uri, se folosesc hard disk-uri interne scoase din laptopuri sau sisteme desktop ori harduri noi, care nu mai pot fi montate in carcasa desktopului, aceste hard disk-uri externe sunt „capsulate”, nu este accesibil interiorul lor.
Aceste hard disk-uri externe se pot imparti in mai multe categorii, functie de anumite criterii importante pentru utilizatori.
Primul criteriu este Tipul. Astfel, sunt asa-zise hard disk-uri externe (dar nu sunt! hard disk-uri) de tip SSD (care sunt mult mai scumpe si sunt mult mai mici, desi au aparut si cu capacitate de 2TB, dar costa 33.800 lei) si hard disk-uri externe tip hard disk (HDD).
Al doilea criteriu este Formatul. Sunt hard disk-uri externe de 2,5” si hard disk-uri externe de 3,5”, cu mentiunea ca acele hard disk-uri externe de tip SSD de care am vorbit mai sus exista numai de format 2,5”. Unitatile de stocare de tip hard disk-uri externe – de 3,5” se utilizeaza in majoritatea cazurilor de catre utilizatorii de desktopuri, pentru ca sunt, evident, mai mari si au alimentare de la priza. Insa daca folositi un laptop ca „desktop remplacement” sau cand utilizati laptopul stationar, pot fi folosite fara probleme si aceste tipuri de hard disk-uri externe. Hard disk-uri externe de 2,5” folosesc mai ales posesorii de laptopuri, pentru ca acest tip de hard disk-uri externe se alimenteaza prin intermediul portului USB (mai recent USB 3.0 Type-C), prin urmare consuma destul de putin – sunt cele mai indicate, in acest caz, unitati de stocare externe de tip SSD din cauza consumului foarte mic fata de hard disk-uri externe. Normal ca aceste hard disk-uri externe de 2,5” pot fi folosite fara probleme si la computerele de tip desktop.
Al treilea criteriu de clasificare al accestor hard disk-uri externe este modul de Conectare. In ziua de astazi acest criteriu nu mai, intrucat toate aceste hard disk-uri externe se conecteaza prin port USB, insa nu cu foarte mult timp in urma hard disk-uri (HDD) externe se conectau prin prin porturi Firewire de 400 ori de 800, dar acestea sunt si mai scumpe, si mai lente si mai pretentioase.
Aceasta categorie, totusi, se mai imparte in alte trei categorii, dupa Tipul USB-ului: USB 2.0, USB 3.0 (3.1) plus USB Type-C (USB 2.0 Type-C, USB 3.0 Type-C si USB 3.1 Type-C)
In urmatorul articol vom discuta despre cele de mai sus pentru a evidentia criteriile de alegere a unuia din multele hard disk-uri externe, deci va sugerez sa cititi si Hard disk-uri externe pentru laptop.
Daca aveti oarece probleme ori aveti nevoie de informatii din acest domeniu, vizitati-ne la Service – dupa ce sunati la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor sfatui, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (in formularul de mai jos) in care sa ne expuneti parerile dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care doriti sa mergem cu explicarea diferitilor termeni ori caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!