Formatarea bateriei laptopului
Formatarea bateriei laptopului
Pentru o serie de baterii utilizate la laptopuri este recomandat, inainte de a o folosi pentru prima data, realizarea unei „incarcari” denumite „formatare”. De fapt nu este o simpla operatie de incarcare ci un ciclu de incarcare / dascarcare care are rolul de a optimiza ciclul de functionare a bateriei. Acest ciclu de incarcare / descarcare „invata” laptopul care este limita minima si cea maxima, in cat timp se parcurge procesul de la descarcare completa la incarcare completa precum si temperaturile la care se ajunge in timpul acestui proces. Toate aceste valori se numesc, generic, „parametri de incarcare” si sunt utilizate de laptop pentru furnizarea unor date cat mai precise despre timpul cat mai poate functiona, deci cat de incarcata este bateria, pentru selectarea programului de incarcare optim si pentru protejarea bateriei impotriva unei incalziri excesive. Cum face asta? Prin intreruperea incarcarii, inainte de a ajunge la capacitatea maxima pentru ca temperatura acesteia depaseste nivelul stiut; cu aceasta ocazie, laptopul „invata” ca trebuie sa incarce bateria mai lent, pentru a nu se supra-incalzi! Atentie! Daca schimbati bateria, aceasta noua trebuie si ea formatata, pentru ca nici o baterie nu este identica cu alta, chiar daca este de acelasi tip!
Cum se face acest lucru? Foarte simplu: se incarca bateria complet, de obicei se pune la incarca seara si se scoate a doua zi, dupa 12 ore, apoi se face o descarcare completa. Pentru aceasta se seteaza laptopul sa nu mai intre in stand by sau sleep cand se descarca bateria pana la 5-10%. Unii recomanda sa se faca acest lucru de minimum doua ori, altii considera ca este suficient o singura data. Se poate intampla, si nu foarte rar, ca laptopul sa intrerupa incarcarea inainte de a ajunge sa se incarce complet! Cauza este cresterea temperaturii acumulatorului, pentru ca laptopul „nu stie” ca trebuie incarcata mai lent, abia acum „invata” si data viitoare nu se va mai intampla. In acest caz, se scoate acumulatorul din laptop si se lasa sa se raceasca apoi se reia operatiunea. Acest lucru, dupa cum v-am spus, este normal.
De regula, este recomandat ca incarcarea de formatare sa se faca cu laptopul inchis.
Este, de asemenea, recomandat ca acest ciclu de incarcare / descarcare sa se faca odata pe luna. Aceasta cu atat mai mult in situatia in care nu prea folositi laptopul, pentru ca bateria se descarca singura chiar daca nu este utilizata; daca nu utilizati deloc laptopul o perioada de timp, este bine sa scoateti bateria din el si sa o depozitati intr-un loc uscat si racoros, optim, la 20 gr.C.
Atentie: este obligatoriu sa se formateze bateriile NiCd si cele NiMH altfel capacitatea lor se va diminua drastic si in cateva luni nu o veti mai putea folosi intrucat nu va „tine” decat doar cateva minute! Nu este obligatoriu dar este indicat sa se formateze si bateriile Li-Ion, acest lucru ajutand intr-o oarecare masura la prelungirea duratei de utilizare a bateriei.
Daca aveti probleme de alimentare a laptopului sau a desktopului, fie ca este vorba de alimentator fie de baterie, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 sau veniti la unul din sediile PC Laptop din Crangasi – str. Vintila Mihailescu Nr.7, sector 6 sau Dristor – Mihai Bravu – str. Racari nr.14 Bloc.44 Sc.1 ap.3 interfon 03 si va veti rezolva repede problema!
Tineti aproape!