Ce este Universal Serial Bus

Ce este Universal Serial Bus

Ce este Universal Serial Bus

 

Ce este Universal Serial Bus? Sigur sunt nunii care vor ridica din umeri! „Ce-o mai fi si asta?”, dar majoritatea vor spune „A, e USB, e chestia aia dreptunghiulara unde bag eu cablul cand imi incarc telefonul si lucrez (!) la computer sau la care conectez camera ca sa mul pozele pe hard!”. In mare asa este, dar ceva mai mult, inca…

Universal Serial Bus are doua sensuri, unul hardware – un conector – si unul software – un port – care, in esenta, dupa cum stiu toti utilizatorii de computere, ajuta la transferul datelor si la transferul energiei, dinspre computer sau laptop spre un utilizator extern – telefon, hard disk extern. De fapt, asta era pana acum, mai bine zis pana la aparitia conectorului USB Type-C. Dar, despre acest conector revolutionar vom vorbi separat intr-un articol dedicat doar lui: Despre revolutionarul conector USB Type-C.

Ce este Universal Serial Bus - Un port si  un conector USB
Ce este Universal Serial Bus – Un port si un conector USB

Ca sa ajungem la el, va trebui, mai intai, sa facem o fugitiva trecere in revista a evolutiei acestuia, de la inceputuri si pana in prezent.

Logic, ar trebui sa incepem cu primul conector, USB 1.0… dar acesta n-a existat! Primul lansat pe piata a fost USB 1.1, celalalt neexistand decat in stadiul de prototip. Toate astea se intamplau acum 20 de ani si-o luna, adica in mai 1996. La vremea aceea era cu adevarat o realizare nemaipomenita, se puteau transfera date cu 12 Mbps si 100 mA energie electrica.

Timp de patru ani nu a mai aparut nimic semnificativ in domeniul acesta, dar varianta aparuta, in anul 2000 – a fost, siea, la randul ei, o varianta de exceptie! Dovada ca si astazi, dupa 16 ani, este inca prezent in majoritatea sistemelor de calcul, fie ele stationare sau portabile, ba chiar si ultraportabile, fiind intalnit si la tablete si telefoane. Este vorba, cred ca v-ati dat seama, de USB 2.0, care transfera date cu 480 Mbps si 4,5 W (1,8 A la 2,5 V) energie electrica. A fost o varianta „castigatoare” si a durat de doua ori pe atat (adica inca 8 ani!) pentru a aparea urmatoarea varianta, excelenta si ea, dar care nu a „detronat-o” pe cea veche, ambele fiind prezente in computere si laptopuri: USB 3.0. Aceasta este cu mult mai performanta decat precedenta – viteza de transfer este de 5 Gbps iar pe partea de energie, transfera 9 W (1,8 A la 5 V.).

Cercetarile au luat-o insa in alta directie, cea care a dus la aparitia „conectorului viitorului”, adica USB Type-C, in timp ce producatorii de placi de baza merg pe calea „veche” si se chinuie sa scoata placi cu cat mai multe porturi USB 3.0 sau USB 3.1.

Despre conectorul USB Type-C, in articolul urmator, dupa cum am mentionat mai sus.

Daca aveti oarece probleme ori aveti nevoie de informatii din acest domeniu, vizitati-ne la Service – dupa ce sunati la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor sfatui, competent si profesionist.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (in formularul de mai jos) in care sa ne expuneti parerile dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care doriti sa mergem cu explicarea diferitilor termeni ori caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

Pe curand!

 

Distribuie acest articol