Cum sa aleg o placa video potrivita
Cum sa aleg o placa video potrivita
Cum sa aleg o placa video potrivita? Daca respect toate conditiile prezentate in articolul precedent, tin seama de toate caracteristicile expuse, este suficient?
Desigur ca NU! Este sigur insuficient! Chiar daca ai respectat toate cele aratate pana in momentul acesta, se poate intampla sa nu fii deloc multumit de cum functioneaza placa sau… chiar sa nu o poti utiliza, daca nu stii si respecti si alte caracteristici, cu toate ca unii le considera neimportante saude importanta minora, ele au rolul lor bine definit atunci cand cumperi o noua placa grafica: FPS-ul, compatibilitatea cu sistemul existent sau racirea… Dar, sa o luam din nou de la inceput!
Primul lucru pe care sa-l faci este sa te asiguri ca vei cumpara o placa grafica pe care sa o poti pune in computer, adica daca este compatibila cu placa de baza din calculator, adica sa aiba acelasi sistem de conectare: AGP, PCI, PCI – Express (2.0 ori 3.0). Daca nu stai foarte bine cu finantele, ar trebui sa urmaresti si aparitia unor noi placi grafice, intrucat la lansarea acestora, placile mai „batrane” se ieftinesc destul de mult. Inca ceva! Nu uita sa citesti review-urile care apar pe site-urile de profil si cauta, in mod special, comentariile „impotriva” pentru a vedea daca exista ceva care te deranjeaza. Daca nu exista si comentarii negative, atunci ceva nu e in regula, pentru ca nu exista perfectiune in constructia nici unui obiect, ci doar marketing agresiv, pentru dezorientarea cumparatorului.
Am vorbit de FPS („frame pe secunda” sau „imagini pe secunda”) pentru ca este o caracteristica foarte importanta daca vrei sa joci jocuri multi-player! O sa ai nevoie de 50-60 FPS, nu doar de 30 cat este suficient pentru un utilizator „normal”! Daca folosesti calculatorul pentru a juca doar ocazional, o poti face prin micsorarea rezolutiei, a detaliilor, ceea ce poate duce la crestea FPS-urilor la un nivel satisfacator.
O alta problema de luat in seama este racirea. Este si una dintre caracteristicile esentiale pentru functionarea corespunzatoare a placii grafice. Racirea este, dupa cum bine stiti, de doua feluri: pasiva si activa. Racirea pasiva este deja de domeniul trecutului, ea fiind total depasita si nu se mai intalneste decat la computerele vechi sau foarte ieftine si fara pretentii. Este evorba de o racire cu ajutorul unor radiatoare din aluminiu, de dimensiuni mari, pentru a putea evacua eficient caldura. Cealalta varianta, racirea activa, se realizeaza cu ajutorul un radiator destul de mic,racit, la randul lui, de unul sau mai multe ventilatoare. Placile grafice pentru jocuri contin chiar si 3 ventilatoare sau , cele de top, sa fie racite cu un lichid (in general apa).
In general, asta e totul! Daca va intereseaza sa aflati si multe alte detalii, cititi si urmatorul articol: „Despre specificatiile tehnice ale placii grafice”.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Liniste si pace!