Evolutia laptopurilor – laptopuri moderne

Evolutia laptopurilor – laptopuri moderne

Evolutia laptopurilor – laptopuri moderne

 

Ultimii ani au reprezentat o evolutie insemnata pentru laptopuri, chiar daca nu a fost chiar o „revolutie”, in aceasta perioada vanzarile de dispozitive mobile depasindu-la pe cele de tip desktop, la nivel mondial, ceea ce a schimbat perspectiva asupra acestora.

Evolutia laptopurilor - laptopuri moderne - MacBook Air
Evolutia laptopurilor – laptopuri moderne – MacBook Air

Punctul de referinta poate fi considerat aparitia MacBook Air, primul care a incaput intr-un plic – deci foarte usor si subtire – dar care ascundea sub carcasa tehnologii de ultima generatie precum dispozitivul de stocare SSD (unii, chiar pe site-uri cu renume, cum ar fi „go4it.ro” spun de „harddisk-ul SSD” ! J, uitand ca „hard disk” inseamna „disc dur” si ca SSD-ul NU are nici o legatura cu acesta, el fiind o „unitatate cu cipuri”, daca vrem sa facem o traducere a SSD – Solid State Driver) si display-ul cu LED.

Sfarsitul acesta de an a adus a sasea serie de procesoare Skylake, care se vor regasi, la inceputul anului viitor intr-o serie de laptopuri ultraportabile si pentru jocuri dar chiar si in sistemele stationare tip desktop. Procesoarele Skylake se produc in trei game diferite, in functie de performantele solicitate: Skylake Y, U si H.

 

Evolutia laptopurilor - laptopuri moderne - Intel SkyLake
Intel SkyLake

Skylake – Y este utilizat pentru laptopurile ultraportabile, neavand nevoie de racire cu ventilator (va avea racire pasiva), deja fiind introdus in Apple MacBook si Asus Zenbook UX305FA. Sporul de performanta promis este de 15-20% pentru CPU si 40% pentru grafica

Skylake – U este destinat laptopurilor de top de 13-15”, avand un raport foarte bun portabilitate / performanta, deci vor fi cele mai raspandite si cautate pe piata. Performantele vor fi cu 15% mai bune, respectiv cu 35% pentru partea grafica, iar cele de varf vor avea integrate cipuri grafice cu memorie eDRAM. Consumul va fi de 15 W iar cele cu grafica imbunatatita 28 W.

Skylike – H, pentru impatimitii de jocuri sau multimedia – cum puteau fi uitati, ei insemnand o buna si insemnata nisa de cumparatori – vor beneficia atat de grafica integrata dar si de variante de laptopuri cu placa video dedicata. Consum: 45 W.

 

In afara de procesoare, noile laptopuri vor ingloba tehnologii imbunatatite sau noi, din care mentionam:

  • Conectivitate 4G
  • WiGig (Wireless Gigabit Alliance) – conexiuni ultrarapide, cu pana la 7GB/s la max. 10 m.;
  • WiDi (Wireless Display) – streaming 4K wireless intre laptop si monitoare / televizoare compatibile;
  • Port Thunderbolt 3 – cu conector USB 3.1 type C (in care se poateintroduce cablul din orice parte!) ce va permite incarcarea acumulatorului cu maximum 100 W;
  • Incarcare wireless – facilitate deja experimentata pe smartphon-uri – va aparea ceva mai tarziu, in a doua jumatate a anului viitor.

 

Daca doriti sa stiti ce veti gasi in anul viitor, cititi si Noile laptopuri cu Skylake.

 

Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol