Cum se manifesta un hard defect ?
Cum se manifesta un hard defect?
Orice posesor de sistem de calcul, dar indeosebi cei care folosesc intensiv laptopul, traiesc cu teama ca, odata si odata, laptopul se va „strica”! Si, da, se intampla, de obicei atunci cand are mai multa nevoie de el! Solutia optima este una singura: fuga cu el la service. Iar acolo, incep intrebarile, pentru ca, pentru o diagnosticare cat mai rapida si corecta, precum la doctor, trebuie mai intai sa cunosti toate manifestarile prezente inainte de „impolnavire”. Astfel incat este foarte important sa fim foarte atenti la toate aspectele aparute pana sa se defecteze.
Una din componentele cele mai vulnerabile si sensibile, cu „sanse” mari sa se defecteze, indeosebi la laptop, datorita manipularii, transportului, vibratiilor, socurilor etc., este hard disk-ul. In acelasi timp este si cea mai importanta „piesa” pentru ca este suportul sistemului de operare, al aplicatiilor, dar si „magazia” in care depozitam toate fisierele care ne intereseaza: poze, muzica, filme, carti sau lucrari importante pentru cariera sau cultura noastra individuala. Deci vom incerca sa vedem ce „simptome” pot sa ne faca atenti ca se apropie o eventuala disfunctie a hardului, care poate duce, intr-un timp nu foarte lung, la o defectare serioasa, cateodata chiar ireparabila.
Deci, exista mai multe manifestari care pot sa ne faca atenti ca urmeaza ceva grav vis-s-vis de „sanatatea” laptopului nostru, respectiv al hard disk-ului, cum ar fi:
- Ecrane albastre. Sunt un simptom comun mai multor defectiuni, iar hard disk-ul este printre primele la care trebuie sa ne gandim;
- Coruperea fisierelor. O parte din fisiere nu mai pot fi deschise, mesajul primit fiind acela ca sunt corupte. Este foarte posibil sa fie un „bad” in zona unde este scris fisierul… si daca este unul, in curand vor fi mai multe, apoi mult mai multe.\
- Zgomote din zona hardului. Daca se aud zgomote ciudate, batai, sunete metalice sau fluieraturi, scartaituri sau altele de felul acestora, inseamna ca se petrece ceva rau cu capetele de citire, iar daca lovesc platanele, se strica suprafata si nici macar nu se vor mai putea recupera date, pentru ca ele… nu mai exista! Opriti functionarea imediat si nu mai accesati hard disk-ul, duceti-l imediat la un service.
- Calculatorul sau laptopul merg din ce in ce mai greu si se blocheaza din ce in ce mai des;
- „Disparitia” hardului. Se intampla sa nu mai fie vazut de nici un browser de fisiere, ba chiar nici din BIOS nu se mai vad. Este o manifestare deosebit de grava, inseamna ca nu ati observat alte simptome aparute mai inainte si hardul… a decedat! Va fi foarte greu sa mai recuperati ceva de pe el.
Hard disk-urile mai noi au o facilitate denumita SMART, care ofera informatii prompte daca apar simptome de functionare defectuasa, dar, din pacate, majoritatea posesorilor de computere, ba chiar si a „specialistilor” in computere, aleg sa nu o activeze – se activeaza din BIOS. Daca o sa ajungeti la noi in service, o vom activa, fara discutie, fiind o functie de mare ajutor.
Daca va intereseaza ce se poate defecta la un hard disk, gasiti detalii in Ce se strica la hard disk.
Daca aveti probleme cu laptopul sau computerul, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 ori aduceti-l la unul din sediile PC Laptop din Crangasi – str. Vintila Mihailescu Nr.7, sector 6 sau Dristor – Mihai Bravu – str. Racari nr.14, Bloc.44, Sc.1, ap.3, interfon 03 si va garantam o reparatie… cu garantie!
Sanatate si spor in toate!