Intretinerea bateriei

Intretinerea bateriei

Intretinerea bateriei

 

Daca achizitionarea unui laptop este o problema care ne da mult de gandit, si intretinerea acestuia este un aspect deloc de neglijat. Pentru ca in functie de cum il intretinem, laptopul functioneaza sau nu la parametrii normali. Si in acest caz, trebuie sa tinem cont de anumite reguli.

In primul rand sa discutam despre o componenta importanta si anume bateria si cum trebuie intretinuta aceasta.

Ca prim sfat, este bine de stiut ca in momentul in care ati achizitionat laptop-ul, primul lucru care trebuie facut este sa se descarce bateria pana la 3% si apoi sa fie incarcata complet. Bateria nu se descarca niciodata pana la 0%, in acest caz acesteia i se scurteaza durata de viata si se poate defecta foarte usor. Pentru ca bateria sa functioneze la parametrii normali si in conditii optine, este indicat ca o data pe luna sa se faca incarcarea – descarcarea bateriei si aceasta respectand aceeasi regula, sa nu fie lasata sa se descarce pana la 0%. Retineti, insa, ca aceasta incarcare – descarcare nu este bine sa se efetueze in mod exagerat. Si un aspect foarte important, acest ciclu se repeta ori de cate ori conectam laptopul la priza iar bateria se afla in laptop.

Intretinerea bateriei
Intretinerea bateriei

In cazul in care, laptopul este tot timpul conectat la priza sau daca este scoasa si tinuta deoparte, riscam ca bateria sa se uzeze ceea ce duce la un dezavantaj. Asa ca, indiferent ce credem sau ni se spune, bateria trebuie folosita.

Atunci cand scoatem bateria laptopului, nivelul de incarcare trebuie sa fie 50% sau 60% fata de incarcarea completa. Daca bateria este descarcata complet, este posibil sa nu se mai poata incarca atunci cand dorim sa o folosim. In celalalt caz, daca este incarcata complet, se poate sa aiba o autonomie mai mica. Temperatura optima pentru depozitarea bateriei este intre 20 si 22 grade.

Pentru a pastra o autonomie cat mai mare a bateriei, este bine sa se opreasca retelele care nu sunt folosite frecvent (bluetooth, wireless).

Durata de viata a unei baterii este estimata la 2 sau 3 ani, in functie de gradul de utilizare al acesteia. Daca este folosita cu intensitate, bateria nu mai functioneaza la parametrii normali si ca masura de prevenire a explodarii acesteia, este recomandat scoaterea din laptop.

Intotdeauna este bine sa ne asiguram ca respectam toate intructiunile producatorului privind incarcarea – descarcarea si efectiv regulile privind intretinerea bateriei.

Bateria nu tebuie lasata sa devina fierbinte sau prea rece. Acest fapt semnaleaza ca bateria nu functioneaza corespunzator si este un semnal de alarma. In acest caz trebuie oprita utilizarea ei.

Si… alta noua!

 

Spor in toate!

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol