Cum se realizeaza displayurile cu LCD

Cum se realizeaza displayurile cu LCD

Cum se realizeaza displayurile cu LCD

 

 

Display-urile cu cristale lichide (LCD) au intrat deacum in obisnuinta, pentru ca toate, nu, sunt LCD. A, au mai aparut in ultima vreme si cu display cu LED! Putini stiu insa ca ecranele, asa-zisele ecrane LCD sunt, de fapt, de mai multe tipuri si inca mai putini stiu ca ecranele cu LED sunt de fapt ecrane LCD si ca doar iluminatul a fost schimbat: din tub cu descărcare in gaze in iluminare cu LED-uri! Stie cineva ce e aia IPS, sau AMOLED? Parca e ceva pe la smartphonuri…

 

Perceptia oamenilor este ca TOATE sunt ecrane LCD, dar realitatea este cu totul alta! Ecranele LCD sunt celecare se bazeaza pe tehnologia modificarii luminii emise de o sursa amplasata in spatele sau in lateralul ecranului – si ecranele LED fac parte tot din aceasta categorie, LED-urile fiind doar pentru generarea luminii – iar cele din categoria OLED se bazeaza pe un cu totul alt principiu, cel al generarii luminii de catre niste LED-uri organice.

 

Ecranele LCD se construiesc in trei mari variante, prima fiind TM, iar IPS si S-LCD fiind variante constructive obtinute prin modernizarea acesteia. Sa vedem ce caracteristici are fiecare dintre ele si la ce categorie de monitoare / display-uri se utilizeaza.

 

Cum se realizeaza displayurile cu LCD
Cum se realizeaza displayurile cu LCD

TN – adica Twisted Nematic – „rasuceste” moleculele din cristalul lichid, lasand sa treca mai multa sau mai putina lumina spre privitor. Sunt primele, cele mai usor de realizat si cele mai ieftine, astfel ca acestea se regasesc la majoritatea laptopurilor „low end”. Ca dezavantaje, comparativ, desigur, cu variantele ulterioare aparute, sunt unghiul de vizualizare redus si afisarea culorilor nu foarte precisa.

 

IPS – inseamna, in traducere libera, „comutare in plan” – In-Plane Switching – si foloseste un cu totul alt sistem de aliniere a celulelor din cristalul lichid, prin aceasta obtinand unghiuri mult mai mari de vizualizare dar si redarea mult mai exacta a culorilor. „Dezavantajul” acestei tehnologii este pretul, mult mai ridicat ca al sistemului precedent, asa incat o vom gasi numai lal sisteme scumpe, de calitate mult mai ridicata.

 

S-LCD. Super LCD apartine companiei S-LCD Corporation si difera destul de putin de tehnologia standard – doar lipsa aerului intre elementul de afisare si geamul exterior al ecranului – dar efectul este substantial: imbunatatirea contrastului (astfel obtinandu-se o buna vizibilitate in conditii de lumina de zi), dar si imbunatatirea afisarii culorilor. Are acelas dezavantaj ca IPS-ul – pretul destul de mare – care limiteaza utilizarea lui doar la sistemele scumpe. Ca avantaj major: consumul foarte redus de energie la afisarea nuantelor deschise de culoare, maximum la alb, asa cum sunt background-urile majoritatii paginilor de internet, astfel incat sunt foarte indicate pentru navigare pe internet sau lucrul cu pachetul MS Office si mai putin pentru vizionari de filme sau editari video.

 

Despre celalata categorie, OLEd, in viitorul articol: Cum se realizeaza displayurile OLED.

 

 

 

Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!

 

 

Distribuie acest articol