Solutii deosebite de stocare in retea
Solutii deosebite de stocare in retea
Solutii deosebite de stocare in retea, dupa cum am remarcat in articolul anterior, sunt mai multe, dar mai uzuale sunt NAS, SAN si DAS.
Despre primul am discutat si am aratat ce este si ce face dar subiectul nu este epuizat, dimpotriva, ar mai fi de completat macar cu avantajele pe care acest sistem le are fata de un hard disk obisnuit. Printre cele mai importante sunt:
- ofera posibilitatea de a accesa datele de pe el cu orice device pe care il avem la dispozitie la un moment dat (telefon smart, tableta, laptop), care are, evident, permisiunea de a intra in reteaua la care este conectat. Mai mult, aceasta se face mult mai rapid decat de pe un hard disc „clasic”;
- se pot accesa datele de la distanta, prin intermediul internetului, chiar daca nu este pornit computerul de care este atasat;
- se poate face backup foarte simplu, numai pentru anumite fisiere deosebite sau chiar pentru toate fisierele;
- se poate realiza o capacitate de inmagazinare foarte mare – poate ajunge pana la 16 TB – si o viteza de transfer foarte buna;
- se pot reda fileme, clipuri, viziona albume de poze, direct de pe el, fara a fi necesar sa fie pornit computerul;
- consum extrem de mic fata de calculator, avand in vedere ca acesta trebuie sa stea in permanenta pornit;
- este solutia optima pentru functionarea ca server, intrucat doar el va fi pornit non-stop, calculatorul putand fi oprit.
Alta solutie este, dupa cum am spus, DAS – Direct-Attached Storage, in care, dupa cum arata si denumirea, este cuplat direct la un server, marindu-i capacitatea acestuia. Este posibila conectarea mai multor servere (fiecare cu propriul controller), in acest fel obtinandu-se sisteme tip cluster HA (High Availability), cu distributia incarcarii balansata sau nu. Din servere, datele pot fi puse la dispozitia retelei.
Cealalta solutie mentionata este SAN – Storage Area Network, o retea de hard disk-uri care se acceseaza prin intermediul blocurilor de date. Aceasta este foarte complexa si se foloseste doar in cazul aplicatiilor critice, proiectarea, configurarea, instalarea si intretinerea sistemului fiind in sarcina furnizorului solutiei. Chiar si pentru utilizare sunt necesare cursuri de pregatire a personalului care va lucra cu acest sistem.
Concluzie: NAS se utilizeaza de companiile mici, in care este necesar accesul mai multor utilizatori la o singura baza de date, SAN este destinat firmelor mari, centrelor de date care au dimensiuni deosebit de mari, iar SAN doar unde sunt aplicatii deosebite, critice.
Daca aveti oarece probleme ori aveti nevoie de informatii din acest domeniu, vizitati-ne la Service – dupa ce sunati la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor sfatui, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (in formularul de mai jos) in care sa ne expuneti parerile dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care doriti sa mergem cu explicarea diferitilor termeni ori caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!