Tehnologie moderna in domeniul displayurilor
Tehnologie moderna in domeniul displayurilor
Toate tehnologiile din domeniul IT au evoluat si evolueaza rapid, cateodata in paralel, alteori in directii absolut diferite. Tehnolodia displayurilor nu a facut exceptie, fiecare producator venind cu propriile inovatii si sustinand ca tehnologia proprie este cea mai buna si performanta decat a celorlalti competitori.
Fiecare posesor de laptop, in clipa cand a dorit sa-si cumpere unul nou, a avut, la un moment dat, problema de a alege tipul si marimea displayului, dintr-o lista de „nume” care mai de care mai ciudate: LCD, LED, IPS, TN, S-LCD, S-PVA, OLED, AMOLED, Super AMOLED, Super AMOLED Plus, eINK.
Vom incerca sa facem putina lumina inaceasta lume a denumirilor noi de tehnologii sofisticate, fiecare mai buna decat cealalta, evident, pentru un domeniu anume! Si in final, vei decide, in cunostinta de cauza, ce ecran este cel mai potrivit pentru laptopul perfect pentru nevoile tale.
LCD – Liquid Crystal Display. Adica display cu cristale lichide. Termenii par a fi in contradictie – sunt doua stari distinte, ori e lichid ori e cristalizat, deci solid – dar aceasta contradictie este doar aparenta, lichidul in discutie avand o structura cristalina. „Vinovatul” de descoperirea acestei fascinante substante este un austriac pe nume Friedrich Richard Reinitzer, care, in 1880, lucrand la o substanta sintetizata din MORCOVI (!), a observat ca respectiva substanta avea doua puncte diferite de topire si caracteristici diferite. Pasul urmator a fost exploatarea proprietatilor optice a acestui material pentru producerea primelor displayuri revolutionare: LCD.
Deabia in anul 1972 s-a reusit obtinerea unei forme stabile a acesei substante uimitoare: cristale lichide. Imediat dupa asta, au aparut si primele panouri de afisare cu cristale lichide (LCD).Principiul este simplu: Lumina emisa de o sursa din spatele ecranului (CCFL sau LED) este condusa spre privitor prin stratul de cristale lichide (aranjat sub forma de matrice) care, functie de potentialul aplicat acestora, o lasa sau nu o lasa sa treaca. Culoarea este data de un filtru color compus din pixeli care combina cele trei culori de baza: rosu, verde si albastru, evident ca sub influenta unui curent electric aplicat acestor trei mici parti colorate. Cand sunt aprinsi toti cei trei subpixeli, atunci la privitor va ajunge culoarea alba si, evident, negru cand sunt toti trei stinsi.Cand sunt aprinsi in diferite proportii, fiecare, se obtin nuante de culoare
Sunt multe tehnologii diferite de obtinere a panourilor de afisaj cu cristale lichide. Le vom trece in revista in urmatorul articol: Cum se realizeaza display-urile cu LCD.
Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!