Scurta istorie a laptopului
Scurta istorie a laptopului
Laptopul a fost gandit ca un calculator mai mic, dar mobil, care sa ofere o anumita independenta si pe care sa se poata lucra oriunde. Laptopul are integrate toate elementele pe care le gasim si la calculator: ecran, tastatura, bateria, difuzor, touchpad. Asa ca aceasta mica masinarie ne ofera o sumedenie de avantaje. Vanzarile, de exemplu, este unul dintre domeniile care presupune munca de teren si in care avem nevoie de foarte multa mobilitate. Ei bine, laptopul este la dispozitia noastra oriunde am fi. Acesta este folosit cu succes si in alte zone care nu presupun doar munca de birou.
Laptopurile au reusit sa acapareze foarte repede piata, fiind utilizate atat in munca cat si in acasa, in particular. De la zi la zi, laptopurile se imbunatatesc din ce in ce mai mult, isi schimba designul, si, desi are din ce in ce mai multe functii si avantaje sunt din ce in ce mai simple si se inregistreaza si o ieftinire a lor. Cel mai mare avantaj este ca laptopurile pot fi folosite la orice activitate, de la navigare, divertisment, socializare, jocuri sau business.
Laptopul a fost descris si imaginat pentru prima data de catre Alan Kay, care in anul 1972, in ziarul sau, l-a denumit ”Dynabook”. Acesta era descris ca un calculator pentru copii de toate varstele si oferea functionalitate si portabilitate, fiind utilizat in invatamant. Este adevarat ca Dynabook putea fi folosit si de adulti, dar copii erau principalul public pentru care a fost gandit.
In anul 1973 este initiat proiectul IBM SCAMP (Special Computer APL Machine Portable) iar in toamna anului 1975 apare primul calculator portabil ce a fost denumit IBM 5100. In 1981 se lanseaza Osborne 1, un calculator portabil care avea greutatea de 10 kg, nu era dotat cu baterie si avea unitate floppy disk dubla (vezi foto). Tot in anul 1981 apare si calculatorul portabil personal, acesta avand, insa, si o baterie reincarcabila, tastatura si imprimanta si avea o greutate de 1,6 kg. In urmatorii anii, laptopurile au fost perfectionate, li s-au adus o serie de imbunatatiri si facilitati pentru a le face cat mai performante iar utilizarea lor sa fie cat mai simpla si eficienta.
Insa, ca orice produs, si laptopul are avantajele si dezavantajele lui.
Consumul redus, dimensiunile mici, lipsa cablurilor (care la calculatoare ne dau destule batai de cap), portabilitatea, sunt cateva avantaje care au adus laptopul pe primul plan aproape in orice domeniu.
Un dezavantaj ar fi disconfortul dat de utilizarea pe o perioada lunga a laptopului, cauza acestui disconfort fiind dimensiunile mici ale ecranului si tastaturii. Pentru cazul in care laptopul este utilizat pe o perioada mai lunga este indicata folosirea unor componente externe (tastatura, mouse, monitoare) care se pot atasa prin porturi USB.
Un alt dezavantaj, de fapt principala problema care duce la o functionare necorespunzatoare, blocare, deteriorarea componentelor laptopului este supraincalzirea.
Dupa o folosire indelungata, si aici vorbim de ani, bateriile se degradeaza iar durata de utilizare scadea de la cateva ore la 30 minute.
Dar, laptopul, ramane totusi un instrument destul de usor de utilizat si care ne ofera libertatea sa ne miscam si sa lucram oricunde.
Spor in toate!