Cum se realizeaza displayurile OLED
Cum se realizeaza displayurile OLED
Display-urile OLED sunt, in mai toate privintele, superioare celor LCD, mai putin dificultatea de realizare si pretul. Ecranele din categoria OLED au aparut mai intai in dotarea telefoanelor mobile, fiind foarte dificil de obtinut panouri de dimensiuni mari. In timp, insa, aceasta „piedica” a fost inlaturata astfel incat, in prezent, putem gasi si ecrane de mari dimensiuni, la monitoare, laptopuri sau televizoare.
Cel dintai aparut a fost ecranul AMOLED (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode), tipul de baza a seriei, care, in comparatie cu ecranele LCD are o luminozitate foarte buna, contrast, de asemenea foarte bun iar culorile redate corect. Dezavantajul major al acestui sistem este faptul ca la lumina ambientala puternica – ziua, la soare – nu este foarte vizibila imaginea. Mai trebuie mentionat si faptul ca daca se priveste dintr-un unghi oarecare, imaginea tinde sa aiba nuante verzui din cauza LED-urilor verzi, care sunt in numar dublu fata de celelalte culori (sistemul PenTile).
Si astfel a aparut cea de-a doua generatie de ecrane OLED si anume Super AMOLED, care, de asemenea este facuta tot pe baza PenTile, dar au avantajul unei luminozitati imbunatatite si, mai mult decat atat, posibilitatea de a putea integra direct in display senzorii tactili, astfel disparand un „strat” si obtinandu-se dimeniuni ceva mai reduse la grosime.
Ultima generatie, a treia, Super AMOLED Plus a adus imbunatatiri in sensul imbunatatirii lizibilitatii, adica s-a renuntat la sistemul PenTile si s-a utilizat o matrice „clasica”, cu trei subpixeli de culoare pentru fiecare pixel.
In concluzie, recapituland toate avantajele acestei tehnologii, putem spune ca este superioara celei LCD prin:
- Consumul mult mai mic de energie electrica, intrucat ecranul emite el insusi lumina, ceea ce confera dispozitivului deservit o mult mai mare autonomie;
- Viteza foarte mare, de sute de ori mai mare ca la LCD;
- Suportul universal pe care se poate atasa, inclusiv hartie (care se poate utiliza pentru crearea de ziare digitale) sau panza (se pot executa haine care sa-si schimbe culoarea sau imprimeul);
- Flexibilitatea suportului pe care se aplica poate duce la device-uri gen SF, cum ar fi pixuri cu ecrane incluse, ziare care se pot rula etc.
- O alta caracteristica uimitoare este transparenta. Aplicatiile care se pot intrevedea sunt fantastice: parbrize care sa afiseze datele care acum se afiseaza pe bord, pereti care din transparenti devin opaci sau, mai mult isi schimba culoarea sau afiseaza imagini gen TV sau gen „statie meteo” sau chiar stiri, cu imaginile aferente. Numai imaginatia poate limita posibilitatile aproape infinite care se deschid…
Evident ca sunt si cateva dezavantaje dar timpul le va rezolva, cu siguranta. Ne referim aici la variatia nivelului de negru, la durata de viata relativ redusa din cauza fenomenului de oxidare si modificarea caracteristicilor cu temperatura.
Vom incheia aceasta incursiune in lumea ecranelor moderne cu articolul urmator: Ecrane „scrise” cu cerneala electronica.
Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!