Alegerea harddiscului laptopului
Alegerea harddiscului laptopului
Alegerea harddiskului laptopului poate fi foarte dificila daca nu suntem deloc familiarizati cu domeniul componentelor de computer, daca nu suntem foarte siguri de utilizarea laptopului , ori daca suntem limitati de bugetul redus. Vestea buna este ca acesta se poate upgrada mai tarziu, cand practica impune sau situatia financiara permite.
Hard disk-ul – Hard Disk Driver – este caracterizat de cativa parametrii importanti, unii mai importanti decat ceilalti, funtie de utilizarea device-ului, in general acestea fiind capacitatea de stocare, viteza de rotatie, tipul (IDE, SATA, SATA3) si marimea buffer-ului.
Marimea, indeobste, este prima caracteristica pe care o urmaresc utilizatorii, actualmente 500 MB se considera o valoare normala si suficienta pentru un laptop mediu, pentru lucrari tip „Office” si navigatie web. Aceasta valoare creste la 1 TB daca utilizatorii sunt pasionati de muzica si filme. Ba chiar este necesar un al doilea hard disk, daca nu tot intern (unele laptopuri au prevazuta aceasta posibilitate, de a mai introduce un hard disk, sau, o alta solutie, inlocuirea DVD-ROM-ului cu un al doilea hard), atunci unul extern, pentru stocare doar, care poate merge pana la 3-4 TB!
Al doilea parametru urmarit este viteza de rotatie, ea dictand viteza de scriere – citire. Se spune „cu cat mai mare, cu atat mai bine”! De fapt, sunt trei viteze care intra in discutie: 5400 RPM – cele mai obisnuite, prezente in mai toate laptopurile si computerele – 7200 RPM – mai des intalnita la calculatoarele stationare dar si in laptopurile de top – si 10000 / 15000 RPM – mult mai rare, utilizate la laptopurile sau computerele pe care se executa lucrari speciale – proiectare, editare, cercetari sau … jocuri. O mentiune se impune a fi facuta: pentru lucrari obisnuite, diferenta intre doua hard disk-uri de 7200 si de 10000 nu este sesizabila!
Tipul este, de asemenea, foarte important pentru alegerea harddiskului laptopului, viteza de transfer fiind determinata de acesta. Hard disk-urile cele mai utilizate sunt cele SATA, care permit urmatoarele rate de transfer: SATA – 1,5 GB/s, SATA2 – 3 GB/s, SATA3 – 6 GB/s.
Bufferul este un parametru mai putin cunoscut pentru utilizatorii obisnuiti, asa incat nu i se a prea mare importanta desi are! Acesta este o zona de pe hard unde sunt stocate informatiile mai des utilizate, care vor fi accesate mult mai rapid urmatoarea data cand vor fi solicitate, intrucat nu vor mai fi cautate pe intregul hard. De obicei marimea acestuia este de 32 MB.
O varianta mult mai buna – cea mai buna – este utilizarea, in locul unui hard disk sau alaturi de un hard disk, a unui nou dispozitiv de stocare numit SSD. Despre asta veti citi in urmatorul articol: Ce este Solid State Driver?
Daca doriti consiliere pentru configurarea unui laptop sau orice alte sfaturi, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor lamuri absolut toate nedumeririle, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Numai bine!