Alti termeni din specificatia placii grafice

Alti termeni din specificatia placii grafice

Alti termeni din specificatia placii grafice

 

Alti termeni din specificatia placii grafice
Alti termeni din specificatia placii grafice

Alti termeni din specificatia placii grafice sunt importanti pentru cei care vor sa cunoasca mai multe din domeniul computerelor si sa „aiba habar” ce inseamna o oarecare denumire „stranie” pe care o gasesc in specificatia unei placi grafice.

Incepem cu DirectX – o colectie de API de la Microsoft, prin intermediul corora se acceseaza functii de nivel scazut ale computer-ului, in general pentru controlul functiilor multimedia si pentru programarea jocurilor.

Pixel Pipelines este o caracteristica foarte importanta daca vei folosi placa la jocuri, si mai ales daca o veti utiliza in procesarea imaginilor ori randare sau modelare. Componenta aceasta a placii video transforma informatia trimisa de procesor in pixeli si o transmite mai departe display-ului, deci marimea acesteia – cu cat valoarea este mai mare cu atat este mai bine – este in legatura cu viteza de afisare a imaginii pe display. Pentru a intelege mai bine, o placa video cu 512 pixeli pipeline va procesa mai multa informatie (de doua ori!) decat o placa video cu 256 pixeli pipeline. Astazi, placile video pot atinge chiar si 3072 pixeli pipeline. Acest termen este in stransa legatura cu…

Shader Model. Aceasta caracteristica este necesara la placile utilizate la jocuri si cu cat este mai noua cu atat e mai ok. In general, sunt instructiuni de computer – Vertex, Pixel, Geometry – utilizate de Direct3D ori OpenGL pentru afisarea efectelor grafice.

Crossfire (ATI) sau SLI (nVidia). Calculatoarele proiectate pentru jocuri au placa de baza care suporta conectarea mai multor placi grafice conectate intre ele prin unele interfete numite Crossfire – placile produse de ATI si SLI – placile nVidia. Specialistii afirma ca ca este recomandabil sa existe o singura placa excelenta, o varianta cu doua placi conectate fiind recomandata doar testerilor, sau celor carora le este necesarao astfel de performant, care nu pot fi oferita decat de mai multe placi grafice interconectate. De asemenea, aceasta este valabil si pentru computerele pe care se munceste la editare video, randari, modelari, in acest caz fiind, in general, recomandate placile Quadro, special proiectate pentru genul acesta de utilizare.

In final, vom discuta despre conectoare. Acestea au rolul de a conecta placa grafica cu display-ul. Exista multe tipuri de conectori, primele aparute fiind conectoarele VGA – pentru semnal analogic – cele mai noi fiind DVI sau HDMI – pentru semnal digital. Exista si placi grafice care au conectoare TV-Out insa acestea au fost folosite mult mai putin dupa ce au aparut conectoarele DVI/HDMI, acestea oferind o calitate mult mai buna. Daca este nevoie sa se conecteze mai multe display-uri, este indicat sa se achizitioneze o placa video cu mai multe iesiri DVI sau, mult mai bine, HDMI. Daca placa grafica necesara pentru sistemul nostru are un singur port, se apeleaza la o ultima solutie: achizitionarea unui hub DVI!

Principalele caracteristici sunt cele mentionate mai sus, doar unele sunt importante pentru utilizatorii obisnuiti, cele mai multe fiind „interesante” doar pentru specialisti sau pentru gamer-i! Insa niciodata nu strica sa cunoastem macar denumirea :) .

Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

Liniste si pace!

 

 

Distribuie acest articol