Cine a inventat bateria?

Cine a inventat bateria?

Cine a inventat bateria?

 

Cine nu stie ca orice aparat portabil are nevoie, pentru a functiona, de o sursa de alimentare cu energie electrica? Dar cum au fost construite bateriile pentru prima data si de cine? Asta o stiu foarte putini, pentru ca putini oameni sunt interesati de cum a aparut ceva si cine a avut mintea geniala de a realiza ceea ce nimeni nu a realizat inaintea lor… si nimeni nu incearca sa isi imagineze c ear insemna o lume fara baterii! Ar fi o lume de kilometri si kilometri de cabluri care sa transporte energia electrica acolo unde este nevoie. Efectiv am fi dependent de cabluri! Si toate aparatele ar trebui sa fie in permanenta cuplate la prize, indiferent daca este computer, laptop sau telefon, iar la o cadere de current, s-ar pierde tot ce nu este salvat!

Dar… cine a inventat bateria?

Cine a inventat bateria - Pila voltaica
Cine a inventat bateria – Pila voltaica

Bateria a aparut acum vreo 215 ani, in anul 1800, din imaginatia unei minti genial: Alessandro Volta. S-a nascut in 1745 in Italia si el este inventatorul pilei voltaice, precursorul bateriilor electrice, care transforma energia chimica in energie electrica. In esenta, pila voltaica este un cilindru vertical alcatuit din discuri de zinc si cupru (copper), separate de un electrolit care, de fapt era un disc din hartie impregnate cu solutie salina iar firele metalice intre care exista o diferenta de potential, deci se genera un curent electric, erau lipite de extremitaile cilindrului (vezi fotografia). In cinstea descoperitorului, unitatea de masura a tensiunii electrice s-a numit Volt. Aceasta descoperire a fost esentiala pentru descoperirea efectului magnetic de catre Oersted, in 1820.

 

Cine a inventat bacteria - Baterii alcaline
Cine a inventat bacteria – Baterii alcaline

Urmatoarea descoperire semnificativa a avut loc dupa mai bine de 150 de ani, prin descoperirea, in anul 1955, a bateriei alkaline de catrea canadianul Lewis URRY, care este folosita intens si in zilele noastre. Sunt bateriile pe care le folosim la alimentarea celor mai multe din obiectele din locunta noastra: radio-uri, casetofoane, telecomenzi, ceasuri, jucari etc, au 1,5 V si sunt de diferite marimi codificate ca D, C, AA, AAA, sau PP3.

 

In 1970 s-au realizat acumulatorii cu litiu, cei care s-au folosit la telefoane si laptopuri. Aceasta tehnologie a fost imbunatatita in anul 1985 de catre japonezi care au construit o varianta mai stabila a acumulatorului cu litiu – acumulatorul Litiu-Ion – comercializat incepand cu anul 1991 (dupa 6 ani de la aparitia prototipului!). Evolutia a continuat cu aparitia acumulatorilor Litiu-Polimer care au avantajul de a nu trebui sa fie acoperite cu o carcasa de metal si care au si o densitate de energie mai mare.

Curiozitati: cele mai rapide baterii sunt cele din Litiu-Fier (LiFePO4) construite in 2012 iar cea mai mare este formata din elemente Ni-Cd si se afla in Alaska, la Fairbanks.

 

Despre bateriile de acumulatori, inclusiv despre bateriile pentru laptop, intr-un viitor articol…

Sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 pentru orice problema aveti in legatura cu bateriile de laptop, si veti pleca de la noi multumiti!

 

S-auzim de bine!

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol