Ce se strica la hard disk

Ce se strica la hard disk

Ce se strica la hard disk ?

 

Daca se utilizeaza normal, un hard disk nu se strica! Evident, sunt si exceptii, dar acestea sunt rare si sunt depistate repede de catre producator si remediate, acestea fiind defecte de fabricatie. Insa, in timpul functionarii, apar foarte multe situatii care „nu convin” hardului si, de ce sa nu recunoastem, nici noua, pentru ca sunt cauzatoare de pierderi: de timp si de bani!

Cele mai comune se datoreaza greselii umane si nici nu le-as numi „defecte” pentru ca, practic, hard disk-ul NU se strica, desi nu mai poate fi folosit decat dupa o vizita la noi, la service. Uzual se numesc defectiuni logice, desi este ilogic sa se numeasca asa pentru ca, de fapt, „defect” (adica nu este in cea mai buna conditie, intrucat nu stie ce face) e cel care sterge fisiere sau formateaza partitii sau chiar hardul intreg, care distruge sistemul de fisiere care este indispensabil functionarii hardului. Sigur ca exista posibilitatea, cu putin noroc, daca opriti totul si veniti cu el la noi, sa se poata recupera majoritatea fisierelor, numai ca asta… costa! Si e normal, greseala (era sa spun”prostia” J ) se plateste, nu? Din fericire, este si cea mai usor de recuperat datele, de cele mai multe ori in totalitate, care, dupa rezolvarea hard disk-ului, se re-scriu inapoi.

 

Ce se strica la hard disk
Ce se strica la hard disk

Apoi sunt, ca frecventa, defectiunile electrice, care se datoreaza fluctuatiilor de tensiune ale retelei de alimentare cu energie electrica – de aceea recomandam, oricui vrea sa ne asculte, cumpararea, chiar cu sacrificii, a unei surse neintreruptibile (UPS) pentru alimentarea sistemelor de calcul si a monitoarelor – ori deconectarii gresite a hardului. La modelele mai vechi rezolvarea era mai simpla, se inlocuia partea electronică de la alt hard disk si se recuperau datele. Actualmente, evolutia a determinat unicitatea acestei componente pentru fiecare hard disk in parte, astfel incat este foarte greu de recuperat datele, fiind necesare echipamente speciale pentru accesarea platanelor.

Defectiunile de firmware sunt printre cele mai dificil de rezolvat, acestea afectand chiar comanda si controlul hardului si, datorita faptului ca este formata din doua parti, una pe hard si cealalta pe placuta electronica, nu se poate rezolva simplu, prin inlocuirea placutei. Deasemeni, necesita aparatura speciala pentru reparare si nu se poate garanta ca nu se va mai repeta situatia.

 

Defectiunile mecanice sunt, de departe, cele mai intalnite, dar si cele… despre care vom discuta in urmatorul articol: Defectele mecanice ale hardurilor.

 

 

Daca aveti probleme cu hard diskul, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 ori aduceti-l la unul din sediile PC Laptop din Crangasi – str. Vintila Mihailescu Nr.7, sector 6 sau Dristor – Mihai Bravu – str. Racari nr.14, Bloc.44, Sc.1, ap.3, interfon 03 si va vom rezolva cat se poate de repede problema. Garantat!

Distribuie acest articol