De ce trebuie sa alegi o parola buna

De ce trebuie sa alegi o parola buna

De ce trebuie sa alegi o parola buna

 

Fiecare dintre noi are in calculator fisiere personale, fie ele fotografii, clipuri video sau texte pe care doreste sa nu le puna la dispozitia altora, sau, cel putin, nu la dispozitia tuturor. Si atunci, chiar daca sunt pe calculatorul personal, la „securizeaza”, le pune intr-un folder cu parola sau intr-o arhiva (.rar, .zip), de asemenea cu parola. Cateodata parola reprezinta dreptul de acces, confirmand identitatea utilizatorului, cum este cazul calculatoarelor conectate in retea. Cand lucreaza mai multi utilizatori pe acelas computer, fiecare dintre ei intra in „domeniul” propriu utilizand un nume de utilizator (Username) si o parola (password). Ca sa nu mai vorbim de zecile de conturi proprii pe diferite site-uri, casute de email, internet banking sau jocuri.

De ce trebuie sa alegi o parola buna
De ce trebuie sa alegi o parola buna

Asa stand lucrurile, desi problema pare foarte simpla, este, de fapt, foarte complexa pentru ca „regulile de baza” pentru alegerea parolei spun ca nu este bine / corect sa ai aceeasi parola pe doua conturi diferite. Si mai este recomandat sa nu aiba legatura cu nici un eveniment din viata personala (cum ar fi numele iubitei sau mamei, anul si locul nasterii, unde ai avut primul job etc.) pentru ca cei din jur – chiar daca nu ei personal, pot di „descusuti”, extragandu-se informatiile necesare – pot face analogii si descoperi foarte repede parola.

Daca mai amintim ca exista programe / softuri proiectate special pentru a „sparge” parole, ne dam seama ca problema se complica foarte mult, in special pentru computerele care detin date strict confidentiale ale diferitelor institutii, de stat, particulare sau chiar guvernamentale, unde si „miza” este foarte, foarte mare.

Prin urmare este foarte clar ca trebuie gasita / aleasa / formata o parola cat mai greu de depistat si daca aveti impresia ca parola este nemaipomenita, pentruca este formata dintr-un amestec de litere si cifre, ei bine, te inseli! Exista soft-uri care executa, intr-un timp record, toate combinatiile de litere ale alfabetului si cele zece cifre, luate cate „N” in care „N” este numarul de caractere al parolei. Concluzia? Parola trebuie sa aiba cat mai multe caractere. O parola cu „N” = 3 (din trei litere, este sparta intr-o secunda, in vreme ce una formata din 14 caractere („N” = 14) poate fi sparta in mai bine de un an! Daca vi se pare prea lunga, aveti in vedere ca puteti sa o scurtati daca o complicati in alt mod: alternati litere mari (majuscule) cu litere mici, inserati si cifre si – nu uitati – si un semn special (de pe tastatuta, oricare de pe randul cu cifre + tasta „Shift”.

Pentru ca este necesar a se memora foarte multe parole, exista chiar metode de formare a parolelor in asa fel incat sa indeplineasca toate conditiile de mai sus si sa fie si foarte usor de tinut minte. Despre asta, in articolul urmator: Constituirea si memorarea unei parole foarte bune.

Daca aveti probleme de orice fel, veniti cu laptopul la noi in Service, unde beneficiati de diagnosticare gratuita si nu pierdeti timp si bani cu improvizatiile! In plus, la noi obtineti si garantie pentru lucrarile executate. E simplu: sunati la 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor) pentru a rezolva problema rapid, ieftin si cu garantie!

Intotdeauna, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

S-auzim numai de bine!

Distribuie acest articol