Defectiunile si repararea invertorului

Defectiunile si repararea invertorului

Defectiunile si repararea invertorului

Ce este invertorul si ce face el – este intrebarea cea mai importanta a celor care vor sa aiba un minimum de cunostinte despre laptopul lui.

Invertorul este – zice Noul Dictionar Explicativ al Limbii Romane (NODEX):

INVERTÓR ~oáre n. Aparat pentru transformarea curentului electric continuu în curent electric alternativ; mutator. /<engl. inverter, rus.invertor
Sursa: NODEX (2002)

Acesta are rolul de a alimenta cu curent electric alternativ lampa (neon) displayului, transformand tensiunea mica este oferita de placa de baza intr-o tensiune de putere mai mare care este necesara functionarii lampii.

Repararea invertorului pentru display laptop este o operatie complexa si esentiala, acesta fiind o componenta indispensabila pentru functionarea display-ului laptopului intrucat transforma curentul continuu in curent alternativ.

In acelasi timp, in afara de transformarea curentului electric continuu oferit de placa de baza, in curent alternativ, invertorul pentru display ridica si tensiunea la aproximativ 800V, necesara pentru alimentarea lampii CCFL (cold-cathode fluorescent lamp – lampa fluorescenta cu catod rece – o lampa cu descarcare in gaze, de obicei mercur, adica un fel de “neon”). El se afla amplasat in partea de jos, centru, in interiorul display-ului si poate avea diferite forme si marimi, in functie de tipul laptopului si de producator.

Defectiunile si repararea invertorului
Defectiunile si repararea invertorului

Discutand despre defectiunile si repararea invertorului, trebuie sa stiti ca invertorul pentru display este un element component care se defecteaza foarte rar, dar, oricum, mai des decat lampa display-ului, pe care o alimenteaza, astfel incat diagnosticarea trebuie sa inceapa cu verificarea, eventual inlocuirea invertorului, cu atat mai mult cu cat efectele vizibile sunt aceleasi in cazul defectarii uneia din aceste doua componente.

Problemele care apar in aceste cazuri sunt de natura intunecarii ecranului, ca in “scenariile” de mai jos”.

  • Laptopul functioneaza normal un timp indelungat, ore sau chiar zile, timp in care, uneori, dispare iluminarea ecranului. Daca se inchide si redeschide capacul laptopului, sau se restarteaza, imaginea apare din nou luminoasa, normala.
  • La pornirea laptopului, imaginea este normala o perioada scurta de timp, dupa care se intuneca ecranul. Dupa restartare imaginea revine la normal dar tot pentru o perioada foarte scurta de timp: secunde sau minute. Daca se priveste cu atentie ecranul, se poate observa imaginea, cu greu, ea fiind foarte foarte intunecata.
  • La pornirea laptopului, nu se lumineaza deloc ecranul – imaginea exista pe ecran dar se sesizeaza foarte greu, ecranul fiind aproape negru.

Defectiunile si repararea invertorului, adica diagnosticarea si remedierea defectiunilor, in cele mai multe cazuri, se face intr-un service autorizat. Reparatia, in general, se face prin inlocuirea invertorului, dar sunt si posibilitati de reparare a lui, in cazul in care nu se poate achizitiona urgent un nou invertor sau se doreste pastrarea celui original.

Defectiunile invertoarelor pot fi depistate relativ usor de catre un electronist, prin masuratori specifice, cu multimetrul, ale parametrilor din specificatiile producatorului:

  • se verifica tensiunea de alimentare si cele patru tranzistoare MOS prin intermediul carora se face alimentarea invertorului ; de cele mai multe ori, la defectarea invertoarelor, se gaseste scurtcircuit pe alimentare, respectiv unul din cei patru tranzistori este strapuns. De retinut ca, in acest caz, tranzistorii fiind perechi, se schimba si perechea tranzistorului strapuns, chiar daca este bun.
  • se verifica frecventa oscilatorului intern;
  • se verifica transformatorul invertorului, care poate fi intrerupt;
  • se verifica si condensatoarele de pe iesire (27 pF/3kV), care pot fi si ele strapunse sau chiar carbonizate;
  • nu in ultimul rand, se verifica sigurantele!

Se observa cu usurinta ca repararea invertorului pentru display laptop se poate face numai la un atelier specializat, aceasta operatie necesitand prezenta unui electronist profesionist, nefiind la indemana unui utilizator obisnuit.

Cu toate acestea, daca exista o situatie de urgenta, se poate folosi laptopul, acesta functionand corect, dar utilizand un monitor extern cuplat la portul VGA sau HDMI, dupa caz.

Daca aveti întrebări, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste.

In orice caz, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

Toate cele bune!

 

Distribuie acest articol