Despre specificatiile tehnice ale placii grafice

Despre specificatiile tehnice ale placii grafice

Despre specificatiile tehnice ale placii grafice

 

Despre specificatiile tehnice ale placii grafice se pot spune foarte multe lucruri, dar nu toate prezinta interes pentru utilizatorul obisnuit, care mai mult foloseste calculatorul decat il intereseaza ce e inauntrul lui si ce se intampla pe acolo… De aceea vom prezenta doar acele caracteristici care prezinta interes in situatia in care se doreste achizitionarea u nei noi placi video, indiferent daca este noua sau second hand. Prin urmare, la cumpararea placii grafice trebuie sa fiti atenti si la:

GPUGraphics Processing Unit – este „motorul” placi grafice si este corespondentul procesorului computerului. Unii producatori de placi video modifica, in general neesential, unii parametri sau caracteristici, dar majoritatea sunt dotate cu acelasi GPU si ar trebui, logic, sa aiba performante destul de asemanatoare si, prin urmare, preturi din aceeasi gama.

Memoria video – este corespondenta cu RAM-ul computerului – chiar se utilizeaza denumirea „video – RAM” sau „VRAM” si cu cat are o valoare mai mare cu atat este mai performanta, evident ca intre anumite limite, cand poate fi si folosita in intregime, aceast lucru fiind dependent de tipul si puterea procesorului computerului dar si de rezolutia necesara la iesire, in mod obisnuit unul sau chiar doua monitoare Full HD. Adaugarea de RAM video in plus, chiar daca nu este necesar, neputand fi utilizat, este parte din campania de marketing – toata lumea „alearga” dupa cat mai multi GB… Teoretic, un numar de 2GB sunt absolut suficienti pentru sustinerea a doua monitoare Full HD, adica o rezolutie de 3850×1920. Daca necesitatile de memorie sunt mai mari, atunci este necesar sa luam in calcul o alta caracteristica:

BUS-ul – din latinescul „omnibuz” – care inseamna „pentru toti”. Acesta este o modalitate de comunicare dintre elementele componentele unui calculator sau intre doua calculatoare, prin urmare si intre GPU si RAM-ul placii video. Mai este folosita si denumirea: „Latimea de banda a magistralei”. Numarul aferent arata latimea (largimea) „magistralei”, numarul de biti care circula, in acelas timp, intr-un sens (mai clar, cate „drumuri” de comunicare exista intre procesorul grafic si memorie respectiva. Deci, este clar ca un BUS de 256 este cu mult mai bun decat un BUS de 128: se transfera concomitent 256 biti, nu numai 128. Acum cred ca este foarte clar ca o placa de 1 GB RAM si BUS 512 va fi mai rapida decat una cu 4GB RAM si BUS 256, pentru ca stiti acum, nu cantitatea memoriei stabileste viteza ci doar „cantitatea” de biti care circula in acelasi timp!

Despre specificatiile tehnice ale placii grafice - placa grafica avand conector PCI
Despre specificatiile tehnice ale placii grafice – placa grafica avand conector PCI

 

Despre specificatiile tehnice ale placii grafice - placa de baza avand conectori PCI si PCIe
Despre specificatiile tehnice ale placii grafice – placa de baza avand conectori PCI si PCIe

Nu in ultimul rand – poate chiar in primul – este compatibilitatea. Aceasta se refera la interfata de conectare a placii grafice cu placa de baza. La computerele mai vechi, conexiunea se realizeaza printr-un slot de tip AGPAccelerated Graphics Port – apoi au aparut porturile PCI – Peripheral Component Interconnect – si PCI – Express (2.0 si, mai recent, 3.0). Daca placa grafica nou achizitionata nu are port corespondent pe placa de baza, este inutilizabila! Nu exista adaptoare sau alte posibilitati de conectare! Deci: mare atentie, mare! :)

Continuarea, in Alti termeni din specificatia placii grafice.

Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

Liniste si pace!

 

 

Distribuie acest articol