Protectia stickului prin criptarea datelor
Protectia stickului prin criptarea datelor
Protectia sickului prin criptarea datelor se realizeaza – dupa cum spuneam intr-un articol anterior – prin utiizarea programului truecrypt, pe care il puteti descarca de la adresa http://truecrypt.sourceforge.net/, iar daca la sfarsitul instalarii se bifeaza „Open the destination llocation when finished”, se deschide singur folderul unde sunt extrase fisierele,deci nu ramane decat sa rulati „TrueCrypt.exe”.
Dupa lansarea programului, se selecteaza optiunea „ Create Volume” iar dupa aceea va trebui sa selectam „Encrypt a non-system partition/drive” , apoi „Standard TrueCrypt Volume” (de remarcat si posisibilitatea creerii unui volum hidden (ascuns). Apoi se alege stick-ului din lista si se alege modul de creare (cu formatare, daca stickul este gol, pentru ca este recomandabil ca sa fie gol, pentru a merge mai repede criptarea), a algoritmilor de criptare si, apoi, alegerea parolei (programul considera ca daca e mai mica de 20 de caractere, e slaba, neadecvata!). Mai trebuie stabilit sistemul de fisiere (FAT, NTFS) si bifat „Quick Format” , click pe „Format” si… asta e totul! In final, va aparea mesajul „ The TrueCrypt volume has been successfully created”! Mai trebuie mentionat un mic detaliu: daca la criptare stick-ul are, la inceput, o litera alocata de sistemul de operare, la decriptare nu va mai fi tot aceea, ci la una pe care o vom stabili pe loc, in urma solicitarii programului TrueCrypt!
Dupa primele doua etape – instalarea programului si folosirea lui la criptarea stick-ului – urmeaza ultima faza: decriptarea stick-ului pentru accesarea informatiilor de pe el. Aici apare dezavantajul criptarii: in cazul in care nu se utilizeaza acelasi computer, si pe acesta trebuie sa fie instalat programul TrueCrypt. Daca aceasta conditie necesara si suficienta este indeplinita, urmeaza sa se aloce o litera pentru stick, din lista de litere disponibile, si, evident, alegerea acestuia din lista de device-uri. Si… cu asta gata: se apasa „Mount”, se introduce parola si se acceseaza stick-ul la litera aleasa anterior, cu un browser de fisiere (File Explorer, Total Commander, Q-Dir etc). In sfarsit, cand se termina lucrul, se revine in TrueCrypt, se da „Dismount” si se scoate obiectul.
Precum am spus, dezavantajul principal este ca pentru accesarea stick-ului, trebuie ca programul TrueCrypt sa se instaleze pe calculatorul respectiv. Daca se foloseste pe un laptop sau pe o tableta, nu ese o problema, dar daca trebuie folosit un alt calculator decat cel de la criptare, exista o problema, pentru ca este necesar sa se instaleze drivere in sistemul de operare, insa acest lucru nu este posibil fara drepturi de administrator, prin urmare trebuie sa ai proprietarul langa tine! :)
Toate metodele au un dezavantaj comun: pierderea datelor! Asta e foarte posibil, odata ce oricine are posibilitatea de a formata stick-ul… in cazul in care nu-l poate citi! Vorba aia: „Sa moara si capra vecinului”! J
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Liniste si pace!