Sfaturi pentru exploatarea bateriei de acumulatori
Sfaturi pentru exploatarea bateriei de acumulatori
Sfaturi pentru exploatarea bateriei de acumulatori sunt foarte multe si foarte diverse, si nu toate bune si nu toate adevarate, posibil de realizat. Ideea de baza este, in cele din urma, sa fie cel putin inofensive, adica sa nu faca rau, daca nu fac bine…
Importanta exploatarii corespunzatoare a bateriei de acumulatori cred ca nu mai trebuie mentionata, autonomia dispozitivului pe care il alimenteaza fiind direct proportionala cu aceasta, in sensul ca o exploatare „ca la carte” poate prelungi destul de mult „viata” bateriei, dar si durata zilnica de utilizare.
In general, bateriile de acumulatoare utilizate pentru alimentarea dispozitivelor mobile sunt din doua categorii: Li-Ion (Lithiu – Ion) si Li-Po (Lithiu – Polymer). Incarcarea acestora – obligatoriu prin intermediul alimentatorului primit la cumpararea device-ului – este asemanatoare, unica diferenta importanta fiind aceea ca cele din urma nu trebuie lasata NICIODATA sa se descarce la minimum sau pana la oprirea device-ului. Aici trebuie mentionat sfatul – bun, odinioara, cand erau alte tipuri de acumulatori – care spune ca trebuie, la inceput, la cumpararea device-ului sau acumulatorului, sa fie facuta o incarcare „de formatare”, care, in principiu, presupune o descarcare completa urmata de o incarcare, de asemenea, completa.Acest sfat, in cazul bateriilor de acumulatori Li-Po, nu numai ca nu este benefica dar este chiar nociva, practic ducand la deteriorarea ireversibila a acestuia, intrucat nu va mai putea fi niciodata incarcata la maximum!
Un sfat bun, care se aplica in cazul bateriilor moderne, este acela ca nu trebuie lasate niciodata sa se descarce complet, pe la 30 % trebuind sa fie puse la incarcat; in practica, acestea trebuie puse in fiecare seara la incarcat, in cazul in care device-ul este folosit intensiv peste zi. Aici se contracareaza un alt sfat, care spune ca bateria de acumulatori trebuie lasata sa se descarce inainte de a fi re-incarcata. Si inca unul, la fel de depasit: sa nu lasi la incarcat acumulatorul dupa ce s-a incarcat la maximum. De ce? Incarcatorul, in clipa cand acumulatorul este incarcat lal maximum, reduce curentul de incarcare la zero, astfel incat, in continuare, nu se mai intampla absolut nimic!
In afara de cele spuse mai sus, mai exista o serie de masuri care, fara a fi direct legate de exploatarea bateriei, pot conduce la marirea autonomiei sistemului pe care-l alimenteaza. Despre acestea, veti putea citi in urmatorul articol: Sfaturi pentru marirea autonomiei echipamentului mobil.
Daca doriti sa va informati sau daca aveti nelamuriri ori nu sunteti hotarati ce sa alegeti, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Numai de bine!