Caracteristicile tehnice ale placii video

Caracteristicile tehnice ale placii video

Caracteristicile tehnice ale placii video

 

Caracteristicile tehnice ale placii video
Caracteristicile tehnice ale placii video

Caracteristicile tehnice ale placii video sunt acele „puncte – forte” pe care trebuie sa le urmarim penru a achizitiona placa video necesara si suficienta pentru a face fata sarcinilor primite de la procesor in timpul utilizarii computerului.

Am discutat in articolul precedent despre aspectul material, adica de suma de care dispunem pentru achizitionarea acesteia si despre domeniul de pret in care trebuie sa ne incadram, in functie de procesorul pe care il contine sistemul nostru de calcul sau pe care dorim sa-l achizitionam odata cu placa video.

Urmatorul criteriu foarte important este cel al cantitatii de memorie video pe care trebuie sa o contina placa, stiut fiind ca unii producatori, pentru a mari pretul (nejustificat, in cele din urma!) prin adaugarea a 1 – 3 GB de memorie, care este absolut inutila daca procesorul nu este suficient de bun ca sa o utilizeze. In general, pentru placile „obisnuite”, de utilizare comuna („casnica”, cum se mai zice), 1 GB memorie video este suficienta, sistemele neavand procesoare foarte puternice. Daca aveti insa un computer bun sau foarte bun, atunci 2 GB, 4 GB sau chiar 8 GB nu mai sunt un moft si merita banii.

In acest punct intervine o alta caracteristica – sunt interdependente intre ele – si anume sursa de alimentare. De ce? Pentru ca o placa buna va consuma mai multa energie, una foarte buna si mai multa energie, iar una de top, foarte multa energie, astfel incat sursa de 300 – 350 W pe care o aveti in computer este absolut insuficienta si va trebui sa va orientati spre una de 800 W chiar! Preferabil ar fi sa fie Bronze, pentru ca au un randament de 85%! Sfat: nu va uitati l abani cand cumparati o sursa! De ea depinde stabilitatea sistemului si lungimea vietii componentelor deservite!

Mai ramane de stabilit doar furnizorul placii. Daca nu dispuneti de sume substantiale de bani pentru aceasta aschizitie, un producator mai mic este de preferat, 10-15% din pret fiind dat de „numele” (brand-ul) furnizorului si de adaosul comercial. Daca banii nu sunt o problema, aveti de ales intre cele doua brand-uri care „fac legea” in lumea placilor video: nVidia si AMD. Daca nu aveti din capul locului o preferinta pentru una dintre acestea, urmeaza sa alegeti o placa video cu un consum cat mai redus – pe termen lung acest lucru poate avea o mare importanta, cu atat mai mult cu cat un consum mare aduce dupa sine si o temperatura disipata mai mare, ventilatoare suplimentare etc. – sau… cat mai ieftina, diferentele dintre caracteristici fiind destul de mici si nesemnificative din punct de vedere al comportarii in sarcina.

Continuarea… dupa o mica pauza de o zi, dupa care vom vedea Cum sa aleg o placa video potrivita.

Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

Liniste si pace!

 

 

Distribuie acest articol