Ce este RAM-ul si ce face el

Ce este RAM-ul si ce face el

Ce este RAM-ul si ce face el ?

 

Ce este RAM-ul si ce face el este o intrebare pe care nu multi utilizatori o considera importanta si vor, intr-adevar, sa stie despre ce este vorba. Si fac o mare greseala, pentru ca memoria este cea de-a treia caracteristica de luat in considerare atunci cand este necesara achizitionarea unui sitem de calcul, dupa procesor si cardul video.

Ce este RAM-ul si ce face el - memorie RAM
Ce este RAM-ul si ce face el – memorie RAM

Deci: Ce este RAM-ul si ce face el?

Random Acces Memory, ceea ce inseamna Memorie cu Acces Aleatoriu, cunoscuta utilizatorilir sub denumirea RAM, este, intr-o interpretare figurativa, „masa de lucru” a procesorului, legatura dintre dispozitivul de stocare a datelor – hard disk – si procesor, hardul fiind foarte lent comparativ cu memoria si procesorul. Cu cat „masa de lucru” este mai mare, incap mai multe pe ea si deci procesorul va fi „servit” mai rapid si mai bine. Cu conditia sa nu pui pe masa mai mult decat poate prelua procesorul, de aceea, peste o anumita valoare, marirea RAM-ului nu mai aduce nici un beneficiu.

Mai trebuie spus ca memoria RAM pastreaza informatiile doar atat timp cat este alimentata, la inchiderea computerului sau laptopului tot continutul se pierde. Acest lucru inseamna, in literatura de specialitate, ca este „volatila”.

Ce este RAM-ul si ce face el - memorie ROM
Ce este RAM-ul si ce face el – memorie ROM

Evident ca exista si memorii nevolatile, care pastreaza datele chiar daca se intrerupe alimentarea cu energie – se numesc Read-Only Memory sau ROM – insa acestea sunt utilizabile numai pentru a fi citite, neputandu-se scrie pe ele.

In RAM sunt „scrise” toate datele de functionare a sistemului de calcul: fisierele sistemului de operare, bara de unelte, iconurile, imaginea de pe desktop si alte fisiere utile si, datorita faptului ca acestea sunt foarte multe, apare situatia in care memoria nu mai este de ajuns! Ce-i de facut? Raspunsul este foarte simplu, se apeleaza la memoria virtuala (falsa, intr-un fel) sau paginata, care este, de fapt, un fisier pe hard disk, asta, va imaginati si singuri, este lenta. De aceea, cand computerul sau laptopul incepe sa mearga greu si observati ca LED-ul care indica functionarea hard disk-ului palpaie mai mul decat normal, inseamna ca memoria RAM este utilizata toata si procesorul apeleaza la memoria virtuala.

Depre asta vom discuta in urmatorul articol: Ce este memoria virtuala si ce face ea?

Daca doriti consiliere pentru configurarea unui laptop sau orice alte sfaturi, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor lamuri absolut toate nedumeririle, competent si profesionist.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

Numai bine!

 

Distribuie acest articol