Defectiunile laptopului
Defectiunile laptopului
Chiar daca utilizam laptopul conform instructiunilor, il intretinem „ca la carte” si avem mare grija cum si unde il folosim, ca orice alt aparat, este posibila defectarea lui, din cauze care nu tin neaparat de noi. Cu atat mai mult creste aceasta probabilitate atunci cand il utilizam intensiv, multe ore pe zi si multe zile pe saptamana, sau cand, prinsi de treburile zilnice, „uitam” sa-l ducem, spre exemplu, la „desprafuit”, asa cum este recomandat, de doua ori pe ani macar… De altfel, aceasta este cea mai frecventa cauza a defectarii laptopurilor: supraincalzirea. Aceasta are mai multe cauze dar acelasi efect: functionarea defectuasa a laptopului sau incetarea functionarii lui.
Astfel, o prima si cea mai intalnita cauza a supraincalzirii este acumularea de praf in radiator sau pe orificiile / fantele de aerisire. Se rezolva usor, prin curatarea generala de praf a laptopului, curatare care, desi pare simpla, in unele cazuri, mai bine zis la o parte din laptopuri, este foarte dificila, accesul la sistemul de racire necesitand demontarea laptopului aproape in totalitate.
O alta cauza este proiectarea defectuoasa a sistemului de racire, aceasta intalnindu-se, in general, la laptopurile ieftine, pentru ca s-a ales o solutie mai putin costisitoare dar si mai putin eficienta sau a fost aleasa o solutie nu prea performanta pentru ca utilizarea normala a acestuia, de cateva ore pe zi sau doar pentru navigare pe internet, nu duce la o incalzire excesiva. In clipa cand rulezi programe complexe sau jocuri, este de la sine inteles ca laptopul se va incalzi, sistemele pentru asemenea utilizare fiin mult mai scumpe.
O problema des intalnita este si defectarea tastaturii, atat datorita uzurii normale sau acumularii de praf, cat si „accidentelor” sau incidentelor care pot interveni, cum ar fi deversarea de lichide sau socurile mecanice. Rezolvarea nu este foarte complicata intrucat se poate schimba tastatura destul de usor si nu cu costuri foarte mari sau, in cazul deteriorarii zonale, datorita socurilor, se poate inlocui tasta sau tastele defecte.
Se intampla destul de frecvent si defectarea partii video, care are ca efect imposibilitatea vizualizarii imaginilor pe display. Cauzele sunt multiple, si de aceasta data, incepand cu un fir dezlipit si terminand cu defectarea invertorului pentru display sau chiar a cipului video. Si aici pot aparea defectiuni datorita socurilor mecanice, unele putand duce la spargerea sticlei protectoare sau chiar a display-ului. In acest caz, inlocuirea ecranului este solutia unica, desigur ca si costisitoare dar nu consumatoare de timp, evident in conditiile in care exista pe stoc tipul respectiv de display, in caz contrar adaugandu-se si timpul necesar aproviziionarii lui de la furnizor. Nu acelasi lucru se poate spune despre defectarea cipului video, acesta fiind un defect care consuma cel mai mult timp si bani pentru reparatie, fiind necesare instrumente deosebite si personal cu inalta calificare pentru a efectua reparatia. Intre cele doua, ca timp si bani, se situeaza defectarea sursei de alimentare a display-ului, adica a uneia din cele doua componente: lampa sau invertorul. Acestea se pot inlocui, dar necesita demontarea laptopului si achizitionarea acestor piese.
Sigur ca laptopul poate sa nu functioneze bine sau deloc si din alte cauze, nu numai din cauza defectarii unei componente – alimentator, virusarea sistemului de operare, fragmentarea excesiva a hard disk-ului aparitia „bad”-urilor pe acesta – sau datorita unor defectiuni minore cum ar fi defectarea mufelor.
Concluzia: mergeti cu laptopul intr-un Service bun, ca al nostru, unde beneficiati de diagnosticare gratuita si nu pierdeti timp si bani cu „bajbaielile” unor pseudo-reparatori anonimi! In plus, la noi obtineti si garantie pentru lucrarile executate. E simplu: sunati la 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor) pentru a rezolva problema rapid, ieftin si cu garantie!
Intotdeauna, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim numai de bine!